Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Špagety s pistáciami

Skvelé, rýchle špagety s pistáciovým pestom! Cestoviny si môže, každý zvoliť podľa vlastných preferencií. Potrebujeme: 250g celozrnných špagiet 50g vylúpaných pistácií + hrnček horúcej vody na namočenie 1 chilli paprička olej cesnak soľ čierne korenie čerstvá bazalka na ozdobu Pistácie si namočíme do horúcej vody aspoň na 1 hodinu. Špagety si uvaríme v osolenej vode podľa […]

Mäsový burger

Burger môžeme pripraviť z čerstvého hovädzieho alebo morčacieho mäsa. Potrebujeme: 300g čerstvého mäsa 1 menšia cibuľa 1 červená paprika hrsť čerstvého koriandru alebo petržlenu soľ čierne korenie Mäso, cibuľu a červenú papriku očistíme a nakrájame na kocky. Do mixéru dáme kuracie prisa, papriku, cibuľu, koriander alebo petržlen, soľ, čierne korenie a chvíľu pomixujeme. Zo zmesi […]

Cuketové špagety s bazalkovým pestom

Ľahké jedlo, ktoré zasýti. Na prípravu môžete použiť špiralizér, s ktorým sa dajú vytvoriť krásne špagety. Potrebujeme: 2 veľké cukety olej (olivový, kokosový, repkový,..) čerstvá bazalka strúčik cesnaku orechy (kešu, píniové,… podľa toho, ktoré tolerujeme) soľ korenie Cukety si najprv očistíme od zelenej šupky. Na vytvorenie cuketovým špagiet môžeme použiť stroj (na internete ho nájdete […]

Quinoa šalát

Quinoa je silným zdrojom plnohodnotných bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Ingrediencie v šaláte môžeme obmieňať podľa nášho výberu, prípadne reakcie na histamínovú intoleranciu. Potrebujeme: 200g quinoa pol uhorky 2 mrkvy 3 reďkovky 1 žltá paprika korenie soľ Quinou si uvaríme podľa návodua necháme trochu vychladnúť. Nakrájame si zeleninu, mrkvu môžeme nastrúhať a primiešame do […]

Domáca tortilla s mäsom

Tortilla ponúkaná v obchodných reťazcoch je plná konzervačných látok nevhodných pre histaminikov. Príprava tortilly je jednoduchá a naplniť si ju môžeme tým, čo nám vyhovuje a nízkohistamínová diéta povoľuje. Na tortillu potrebujeme: 350g špaldovej múky 150ml vody 30ml oleja (olivový, kokosový, repkový, …) 1 lyžička soli Všetky ingrediencie vypracujeme v hladké tuhšie cesto pomocou elektrického […]

Kokosovo banánový puding

Skvelý domáci puding bez škrobu a pridaného cukru. Príprava zaberie necelých 15 minút. Ingrediencie vystačia na 2 porcie. Potrebujeme: 1 banán 25g strúhaného kokosu 250 ml mlieka (ryžové, kokosové,…) 1 vajce V miske rozmiešame banán, mlieko a vajce ponorným mixérom. Hmotu nalejeme do hrnca a za stáleho miešame varíme na miernom ohni ako puding. Pridáme kokos […]

Špargľovo karfiolová polievka

Recept na 6 porcií krémovej polievky.   Potrebujeme: 1kg nasekaného karfiolu 500g čerstvej stonkovej špargle 4 hrnčeky zeleninového vývaru ½ lyžičky soli ½ lyžičky korenia štipka kajenského korenia   Postup: Predhrejte rúru na 200.°C Umiestnite špargľu a karfiol na plech. Pečieme na 200°C 15 až 20 minút, alebo kým sú končeky špargľe mäkké a karfiol […]

Sušienky bez múky

Na 12 sušienok budeme potrebovať uvedené ingrediencie a menej ako 20 minút času. Na obrázku vidíte sušienky s čokoládovými lupienkami, tieto môžeme nahradiť ovocím, alebo jednoducho túto prísadu vynechať.   Potrebujeme: ¾ hrnčeka arašidového masla 1 hrnček hnedého cukru ½ lyžičky vanilkového extraktu 1 lyžička prášku na pečenie 1 hrnček celých ovsených vločiek ½ hrnčeka čokoládových lupienkov 1 veľké […]

Jamajský kokosový kukuričný chlieb

Jamajský kokosový chlieb si môžete dať na raňajky, ku káve a čaju, alebo ako dezert. Príprava trvá asi 35 minút.   Potrebujeme: 1 hrnček kukuričnej múky 1 hrnček akejkoľvek hladkej múky ¾ hrnčeka hnedého cukru 1 lyžička prášku na pečenie 1 lyžička soli ½ lyžičky škorice ¼ lyžičky nového korenia štipka kajenské korenie (asi 1/8 lyžičky) ¼ hrnčeka drveného kokosu […]

Polievka zo sladkých zemiakov a jabĺk

Veľmi príjemnú sladkastú chuť tejto polievky si určite zamilujete. Jablká by mali byť sladké, červené. Celá príprava 2 porcií trvá približne 40 minút.   Potrebujeme: 120g masla 1 hrnček žltej cibule, nakrájanej na kocky 1 hrnček sladkých jabĺk, ošúpaných, bez jadier, nakrájaných na kocky 1 hrnček sladkých zemiakov (batatov), ošúpaných, nakrájaných na kocky 2½ hrnčeka […]