Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Karfiolové žemle

Ak čakáte návštevu a neviete čo pripraviť, máme pre vás recept vhodný pre histaminikov, celiatikov aj ľudí s laktózovou intoleranciou. Potrebujeme: 1 menší karfiol 120g ryžovej múky 2 vajcia strúčik cesnaku (podľa tolerancie) bylinky podľa chuti (bazalka, oregano,…) semienka podľa chuti a tolerancie (ľanové, slnečnicové,…) soľ Karfiol si umyjeme a surový ho pokrájame na ružičky. […]

Mrkvové pyré

Mrkva prirodzene vysoký obsah beta karoténu, ktorý sa v pečení mení na vitamín A. Tiež obsahuje vitamín K a C, draslík a horčík. Vitamíny sa lepšie vstrebávajú skombinovaním mrkvy a zdravých tukov. Množstvo porcií závisí od množstva použitej mrkvy a veľkosti porcií. Približne však z uvedeného množstva pripravíte 6 porcií, recept je jednoduchý, príprava vám zaberie […]

Chia puding

Chia semienka sú potravinou, ktorá je ako doplnok stravovania ideálna v podstate pre každého. Okrem množstva zdravotných benefitov, ktoré ponúkajú, sú tiež známe tým, že dokážu dodať stratenú energiu a udržať ju dlhšiu dobu.  Prinášame vám recept na chia puding vhodný na raňajky, na naštartovanie dňa. Potrebujeme: 200ml kokosového alebo mandľového mlieka 1 PL chia semienok čučoriedky Do […]

Karfiolový hummus

Tento recept je vhodný aj pre vyznávačov raw a paleo stravy, je jednoduchý a rýchly, vyskúšajte!   Potrebujeme: 2 hrnčeky karfiolu uvareného na pare 2 ČL mandľového masla 2 strúčiky cesnaku 3 ČL extra panenského olivového oleja štipku soli citrónová šťava 1 ČL červenej mletej papriky (ak tolerujete)   Postup: Všetko okrem papriky vložíme do […]

Rizoto z hnedej ryže

Chutné rizoto, tentokrát z hnedej ryže. Ingrediencie môžete obmieňať podľa vlastných preferencií. Ingrediencie sú pre 2-4 osoby.   Potrebujeme: 100-200g hnedej ryže 2-4 karotky 2-4 póry 2-4 strúčiky cesnaku 1-2 červené cibule 3-6 cm čerstvého zázvoru 75-150g mrazeného hrášku 30-60ml sezamového oleja 50-100g slnečnicových alebo sezamových semiačok Postup: Necháme zovrieť vodu a uvaríme ryžu podľa […]

Karobový koláč s tvarohom

Chutný karobový koláč s tvarohom pre histaminikov, podobný cheesecake-u. Potrebujeme: (tmavé cesto) 120g špaldovej múky 50g kokosového cukru alebo iného sladidla 1 vajce 1-2 lyžice karobu 2 lyžice kokosového oleja alebo masla 100ml mlieka 1 ČL prášku do pečiva (tvarohová vrstva) 1 bal. mäkkého tvarohu 1 vajce 1 PL kokosového cukru alebo iného sladidla vanilkový […]

Cviklové krémové rizoto

Nedávno sme si chceli uvariť niečo z cvikle, našli sme v bio obchode kokosovú smotanu, doma bola ryža a vznikol tento recept. Príprava je jednoduchá, keďže sa cvikla varí pomerne dlho, celé vám to potrvá asi hodinku. Množstvo porcií záleží od množstva ryže a cvikle, uvedené ingrediencie sú približne na tri porcie.   Potrebujeme: 1 […]

Zemiaková polievka

Zemiaková polievka s mrkvou vhodná aj pri nízkohistamínovej diéte. Čas prípravy je 35 minút. Potrebujeme: 500g zemiakov 1 cibuľa 1-2 mrkvy olej alebo maslo čierne mleté korenie soľ Cibuľu, mrkvu zemiaky si očistíme a nakrájame, aby sme všetko mali pripravené. V hrnci rozohreje olej alebo lyžičku masla a vložíme cibuľku a mrkvu. Chvíľu orestujeme a […]

Škoricové keksíky

Nestihli ste ešte napiecť? Prinášame vám rýchle škoricové keksíky hotové za 30 minút. Vianoce si bez vône škorice ani nevieme predstaviť. Podľa najnovších údajov (SIGHI), konzumácia škorice by nemala spôsobovať žiadne problémy ľuďom trpiacim syndrómom histamínovej intolerancie. Ak škoricu netolerujete, môže to súvisieť s individuálnou intoleranciou na korenie. Potrebujeme: 150g jemných ovsených vločiek 40g kokosového […]

Vanilkové rožky

Súčasťou vianočného pečiva sú neodmysliteľne vanilkové rožky. Medzi hlavnú ingredienciu patria vlašské orechy, ktoré si ako histaminici nemôžeme dovoliť. Vhodnou náhradou si mandle, prípadne ak nám ani mandle nevyhovujú,  orechovú zložku môžeme úplne vynechať. Potrebujeme: 200g špaldovej múky 60g práškového cukru (alebo iného sladidla) (100g pomletých mandlí) – nemusí byť 125g kokosového oleja 2 žĺtky […]