Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Čučoriedkové muffiny

Tento recept je vhodný pre histaminikov, celiatikov aj ľudí s laktózovou intoleranciou. Čučoriedkové muffiny s výraznou kokosovou príchuťou potešia ako chutný dezert deti aj dospelých. Z uvedeného množstva upečieme cca 12 muffinov. Potrebujeme: 70g kokosovej múky 6 vajec 150 ml roztopeného kokosového oleja 100ml kokosového mlieka 2 lyžice kokosového cukru (alebo medu) štipka soli 1 […]

Jarná polievka s petržlenovými hranolkami

Keďže už sme tu mali prvý jarný deň, mali by sme využiť všetko, čo nám príroda v tomto období dožičí. Vyskúšajte túto skvelú jarnú polievku z byliniek charakteristických práve pre toto obdobie. Spolu s petržlenovými hranolkami doplní vášmu telu vitamíny a vlákninu na správnu regeneráciu a detox po zime. Celá príprava potrvá asi 35 minút. […]

Nátierka s medvedím cesnakom

Keďže sme tu mali nedávno otázku, či sa môže konzumovať medvedí cesnak, rozhodli sme sa pridať zopár nápadov, ako ho môžeme pridať do svojho jedálnička. Napríklad takáto jednoduchá nátierka.   Potrebujeme: zopár listov medvedieho cesnaku biely cottage cheese kúsok masla soľ   Postup: Medvedí cesnak nakrájame alebo natrháme na malé kúsky, zmiešame s cottage cheesom […]

Pečené kapustové steaky

Počuli ste už o kapustových steakoch? Asi nie. Pečená kapusta je jednoduchá na prípravu, chutí skvele a môžete ju podávať ako prílohu, či jesť ako hlavné jedlo. Príprava trvá 5 minút, pečenie hodinu. Počet porcií záleží od veľkosti kapusty.   Potrebujeme: 1 väčšiu hlávku kapusty olivový olej 2-3 strúčiky cesnaku (ak tolerujete) čerstvo pomleté čierne […]

Mrkvovo-zelerový džús

Jednou z najväčších nepríjemností pri HIT sú aj migrény. Migrény sú spôsobené u histaminikov predovšetkým nerovnováhou v tele (spojenou s výživou). Úpravou stravy sa dá migrénam predchádzať, alebo aspoň znížiť ich intenzitu. Ak to na vás opäť príde, urobte si tento džús z mrkvy a stonkového celeru a migréna je preč!   Potrebujeme: 4-5 ks […]

Vyprážaný karfiol

Veľa ľudí by si pri myšlienke na vyprážané jedlo povedalo, že je moc kalorické a nezdravé. Avšak pri dodržiavaní prísnej diéty si človek zaslúži aj malé občasné zhrešenie. Možno sa Vám to bude zdať zvláštne, ale pre mnohých histaminikov predstavuje čerstvo pripravený „vyprážaný pokrm“ tolerantnú maškrtu, ktorou si je možné obohatiť jedálniček. Karfiol predstavuje jeho […]

Jamu – tradičná indonézska medicína

Indonézsky nápoj Jamu je tradičný bylinný liek, ktorý môže byť konzumovaný ako prevencia proti chorobám, či ako liek pri vážnych zdravotnýh problémoch. Používa sa v ajurvéde a čínskej medicíne. Všetky ingrediencie sa dajú vypestovať síce iba v tropickej záhrade, ale môžeme ich kúpiť aj v internetových obchodoch (www.toppotraviny.sk). Jamu je veľmi jednoduchý na prípravu a […]

Morčací „steak“

Ak ste milovníkmi steakov, ale histamínová intolerancia Vám neumožňuje si ich plnými dúškami vychutnávať, máme pre Vás riešenie. Morčací „steak“ si rozhodne zamilujete, vďaka jeho jedinečnej chuti a hlavne histamínovej tolerancii. Na tento recept použite čerstvé morčacie prsia (napr. kúpené u mäsiara) alebo ak máte morčacie prsia zmrazené a rozhodli ste sa, že ich pripravíte […]

Zeleninová polievka s karfiolom

Každá polievka má neoceniteľný prínos pre zdravie organizmu, ktorý si na svoju činnosť najmä v zimných mesiacoch vyžaduje väčší prídel energie. Okrem toho polievka naše telo zahreje, zasýti a taktiež aj uzdraví, preto by mala byť každodennou súčasťou jedálnička každého z nás. Je veľmi jednoduchá, rýchla, chutná a predovšetkým nízkohistamínová. Potrebujeme: 1/2 karfiolu 1 väčšiu […]

Kuracie prsia s ryžou

Kuracie prsia sú vo všobecnosti charakteristické veľmi rýchlou prípravou, ktorú ocenia najmä tí, čo trpia nedostatkom času a taktiež aj histamínovou intoleranciou, ktorá si vyžaduje vždy len čerstvo pripravené pokrmy. Pre histamikov sa stali jednou z najdôležirejších súčastí jedálnička. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov a ingrediencie si možno prispôsobiť podľa individuálnej tolerancie. Potrebujeme: 250g kuracích […]