Šaláty - Recepty

Či už ako príloha, predjedlo alebo hlavné jedlo – šaláty by mali byť neoddeliteľnou súčasťou jedálnička nielen ľudí postihnutých histamínovou intoleranciou.

Uhorkovo-nektárinkový šalát s bazalkou

Jednoduchý šalát, ktorý príjemne osvieži v horúcich letných dňoch.   Potrebujeme: 2 uhorky 3 veľké alebo 4 stredné nektárinky 1 hrnček čerstvej bazalky 1 limetka   Postup: Uhorky očistíme, nektárinky odkôstkujeme. Nákrájame na kocky a bazalku natrháme. Jemne zamiešame a pokvapkáme limetkovou šťavou. Ihneď konzumujeme.   Dobrú chuť! Podobné články: Šalát s grilovanou cuketou a […]

Waldorfský šalát

Waldorfský šalát prvýkrát pripravil v roku 1893 Oscar Tschirky v maître d’hôtel ve Waldorf Astroria. V pôvodnom recepte bol len zeler, červené jablká a majonéza. Postupne sa pridali orechy a hrozno. Mnoho ľudí nahrádza majonézu bielym jogurtom. Potrebujeme: 2 červené jablká 3 stonky zeleru hrsť orechov (podľa toho, ktoré tolerujete) biely jogurt list ľadového šalátu […]

Cuketové špagety s bazalkovým pestom

Ľahké jedlo, ktoré zasýti. Na prípravu môžete použiť špiralizér, s ktorým sa dajú vytvoriť krásne špagety. Potrebujeme: 2 veľké cukety olej (olivový, kokosový, repkový,..) čerstvá bazalka strúčik cesnaku orechy (kešu, píniové,… podľa toho, ktoré tolerujeme) soľ korenie Cukety si najprv očistíme od zelenej šupky. Na vytvorenie cuketovým špagiet môžeme použiť stroj (na internete ho nájdete […]

Quinoa šalát

Quinoa je silným zdrojom plnohodnotných bielkovín, vitamínov, minerálnych látok a stopových prvkov. Ingrediencie v šaláte môžeme obmieňať podľa nášho výberu, prípadne reakcie na histamínovú intoleranciu. Potrebujeme: 200g quinoa pol uhorky 2 mrkvy 3 reďkovky 1 žltá paprika korenie soľ Quinou si uvaríme podľa návodua necháme trochu vychladnúť. Nakrájame si zeleninu, mrkvu môžeme nastrúhať a primiešame do […]

Šalát s grilovanou tekvicou a mrkvou

Počas tekvicovej sezóny určite nevynechajte tento chutný šalátik! Skúste použiť tekvicu hokkaido, ktorá je nízkohistamínová. Štyri porcie pripravíte za menej ako 25 minút.   Potrebujeme: 1 zväzok baby karotiek 600g tekvice (hokkaido), odzrnkovanej, nakrájanej na tenké mesiačiky 100g miešaných šalátových listov ½ hrnčeka pekanových orechov, opečených, hrubo nasekaných 100g ricotty olivový olej soľ, korenie   […]

Ryžový šalát

Výborný studený šalát, ktorý poslúži počas horúcich dní ako rýchly a chutný obed. Treba brať na vedomie, že nie každý histaminik znáša stonkový zeler a ostatné ingrediencie, prispôsobte si recept podľa seba. Príprava trvá asi 30 minút a ingrediencie sú približne na 2-3 porcie.   Potrebujeme: 1 hrnček dlhozrnnej ryže 2 zelerové stonky, nasekané najemno […]

Šalát s grilovanou cuketou a vajíčkom

Tento výborný šalát je vhodný najmä na večeru, počas letných dní určite osvieži aj cez deň. Recept si môžete prispôsobiť a zeleninu obmieňať. Suroviny sú na dve porcie.   Čo potrebujeme: 1 papriku 1 cuketu 1 uhorku 2 vajíčka olivový olej koreniny (aké tolerujete) soľ   Postup: Cuketu ošúpeme, nakrájame zmiešame s olivovým olejom, korením […]

Pšeno so zeleninou

Potrebujeme: 1/2 šálky pšena 2 šálky vody 3 reďkovky trocha rukoly 2 mrkvy 1/2 ešte trochu zeleného banánu (môžete vynechať) 1 jarná cibuľka štipka kurkumy, rascu, soľ a korenie 1 polievková lyžica mandľového pyré  (drene, nájdete v bio obchodoch) 2 polievkové lyžice kokosového oleja štipka javorovým sirupom   Príprava: Očistíme zeleninu, mrkvu ošúpeme a nakrájame na malé kocky. […]