Dezerty - Recepty

Kto by nemal rád sladké? Už ste sa takmer rozlúčili so sladkosťami? Ani by ste neverili, koľko existuje nízkohistamínových sladkých dobrôt a čo je najlepšie, všetky recepty nájdete v tejto sekcii.

Jednoduchý tvarohový dezert

Recept na jednoduchý tvarohový dezert nám posielam Vierka. Potrebujeme: tvaroh smotana na šľahanie kukuričné piškóty práškový cukor bezkofeínová káva goji Uvaríme kávu. Na dno misy poukladáme v káve namočené piškóty. Smotanu vyšľaháme spolu s lyžicou práškového cukru. Keď je smotana vyšľahaná, tak pridáme tvaroh a spolu premiešame. Hotovú zmes poukladáme na piškóty a vrch posypeme […]

Plnené palacinky

Mnohí dobre vieme, že chuti na sladké sa nedá len tak ľahko uniknúť. Tak prečo sa o to snažiť, keď si aj my histaminici môžme dopriať chutné a zdravé palacinky. Samozrejme všetky ingrediencie je podľa individuálnej tolerancie možné nahradiť. Predsa fantázii sa medze nekladú. Potrebujeme: CESTO: pol litra mlieka dve celé vajíčka špaldovú hladkú múku […]

Mandľové keksíky

Prinášame Vám recept z druhého stretnutia histaminikov. Potrebujeme: 210g špaldovej múky 140g masla 70g práškového cukru 70g mletých mandlí 1/2 bal. vínneho kameňa štipka soli Všetky ingrediencie spolu vymiešame a vytvoríme ľubovolné tvary. Pečieme pri 170 stupňoch približne 7-10 minút. Ešte horúce mandľové keksíky posypeme cukrom.     Autor receptu: prosím autora, aby sa prihlásil […]

Tvarohovo-marhuľový koláč

Ľahký letný koláč s marhuľami a tvarohom. Potrebujeme: Krehké špaldové cesto: 150g špaldovej múky 50g kokosovej múky 150g masla 2 vajcia 5 PL cukru štipku soli Tvarohová plnka: 250g jemne hrudkovitého alebo jemného tvarohu 200g kyslej smotany 2PL cukru 10 marhúl So misy preosieme špaldovú a kokosovú múku, pridáme štipku soli a na kocky nakrájané […]

Trojfarebný koláč

Tvaroh je bohatý na bielkoviny, navyše je ľahko stráviteľný. Piškótové cesto zvrchu a karobové zospodu dodávajú koláču zaujímavú kombináciu chutí. Potrebujeme: Hnedé cesto: 300g polohrubej múky 1/2 prášku do pečiva 2 PL karobu 1 vajce 125g masla alebo rastlinného tuku 2 PL mlieka 150g kryštálového cukru Tvaroh: 3 tvarohy (môžu byť aj bezlaktózové) 1 vajce […]

Babičkin koláč

Babičkin koláč so surovinami vhodnými pre histaminikov. Potrebujeme: 250 g masla 400 g práškového cukru 4 vajíčka 2 PL  karobu 300 ml mandľového mlieka 400g polohrubej špaldovej múky 1 KL sódy bikarbóny ½ KL prášku do pečiva (vínny kameň) mandle (posekané lupene) Maslo vymiešame s cukrom do peny. Po jednom pridáme žĺtky, dobre premiešame. Pridáme karob, […]

Najlepšia mrkvová torta

Predstavujeme Vám jeden z receptov z prvého stretnutia histaminikov. Najlepšia mrkvová torta zaujme vláčnosťou cesta s jemnou sladkastou chuťou mrkvy. Potrebujete: 5 ks vajec 150 g hnedý cukor 300 g na jemno postrúhanej mrkvy 200g mandľovej múky (použite naozaj bielu mandľovú múku) 100 g posekaných lieskových orechov (používam náhradu orechov) 1 čajová lyžička prášku do […]

Čučoriedkové muffiny

Tento recept je vhodný pre histaminikov, celiatikov aj ľudí s laktózovou intoleranciou. Čučoriedkové muffiny s výraznou kokosovou príchuťou potešia ako chutný dezert deti aj dospelých. Z uvedeného množstva upečieme cca 12 muffinov. Potrebujeme: 70g kokosovej múky 6 vajec 150 ml roztopeného kokosového oleja 100ml kokosového mlieka 2 lyžice kokosového cukru (alebo medu) štipka soli 1 […]

Karobový koláč s tvarohom

Chutný karobový koláč s tvarohom pre histaminikov, podobný cheesecake-u. Potrebujeme: (tmavé cesto) 120g špaldovej múky 50g kokosového cukru alebo iného sladidla 1 vajce 1-2 lyžice karobu 2 lyžice kokosového oleja alebo masla 100ml mlieka 1 ČL prášku do pečiva (tvarohová vrstva) 1 bal. mäkkého tvarohu 1 vajce 1 PL kokosového cukru alebo iného sladidla vanilkový […]

Zázvorové ovsené vločky

Ďalší zimný recept, ktorý je najlepší ak ho necháte odležať cez noc, inak vám príprava potrva iba 5 minút. Čerešničkou na torte je arašidové maslo, ktoré dotvára výbornú chuť. Potrebujeme: ½ hrnčeka ovsených vločiek ½ hrnčeka Chia semienok 1 ČL zázvoru trocha škorice trocha mletého klinčeka ¼ ČL vanilkového extraktu ½ banánu, nakrájaného na tenké […]