Babičkin koláč

Dezerty - Recepty

Babičkin koláč so surovinami vhodnými pre histaminikov.

Potrebujeme:

  • 250 g masla
  • 400 g práškového cukru
  • 4 vajíčka
  • 2 PL  karobu
  • 300 ml mandľového mlieka
  • 400g polohrubej špaldovej múky
  • 1 KL sódy bikarbóny
  • ½ KL prášku do pečiva (vínny kameň)
  • mandle (posekané lupene)

Maslo vymiešame s cukrom do peny. Po jednom pridáme žĺtky, dobre premiešame. Pridáme karob, mlieko, múku so sódou bikarbónou a práškom do pečiva a po každej ingrediencii  premiešavame. Nakoniec dáme sneh vyšľahaný z bielkov. Opatrne primiešame mandľové lupene. Rúru vyhrejeme na maximum. Plech vytrieme maslom, vysypeme múkou, vylejeme naň hmotu. Dáme do rúry a asi po 5 minútach stiahneme teplotu na 180 °C. Pečieme cca pol hodinu. Vychladnutý koláč polejeme karobovou polevou a necháme stuhnúť. Kto toleruje, môže pred polevou potrieť koláč lekvárom.

Karobová poleva:

Rozpustíme 1 PL kokosového oleja. Do toho pridáme 1 PL agávového sirupu. Začne to peniť a hneď pridávame 2 PL karobu rozmiešané v ½ hrnčeku vody spolu s 1 ½ PL zemiakového škrobu. Premiešame a prilievame mandľové mlieko podľa toho, akú hustotu chceme dosiahnuť.

Autor receptu: Zuzana Klimentová

 

Diskusia