Babičkin koláč
Dezerty - Recepty
Babičkin koláč so surovinami vhodnými pre histaminikov.
Potrebujeme:
- 250 g masla
- 400 g práškového cukru
- 4 vajíčka
- 2 PL karobu
- 300 ml mandľového mlieka
- 400g polohrubej špaldovej múky
- 1 KL sódy bikarbóny
- ½ KL prášku do pečiva (vínny kameň)
- mandle (posekané lupene)
Maslo vymiešame s cukrom do peny. Po jednom pridáme žĺtky, dobre premiešame. Pridáme karob, mlieko, múku so sódou bikarbónou a práškom do pečiva a po každej ingrediencii premiešavame. Nakoniec dáme sneh vyšľahaný z bielkov. Opatrne primiešame mandľové lupene. Rúru vyhrejeme na maximum. Plech vytrieme maslom, vysypeme múkou, vylejeme naň hmotu. Dáme do rúry a asi po 5 minútach stiahneme teplotu na 180 °C. Pečieme cca pol hodinu. Vychladnutý koláč polejeme karobovou polevou a necháme stuhnúť. Kto toleruje, môže pred polevou potrieť koláč lekvárom.
Karobová poleva:
Rozpustíme 1 PL kokosového oleja. Do toho pridáme 1 PL agávového sirupu. Začne to peniť a hneď pridávame 2 PL karobu rozmiešané v ½ hrnčeku vody spolu s 1 ½ PL zemiakového škrobu. Premiešame a prilievame mandľové mlieko podľa toho, akú hustotu chceme dosiahnuť.
Autor receptu: Zuzana Klimentová
Diskusia