Ostatné - Recepty

Čo sa inam nevošlo…

Špaldový chlebík

Mnoho histaminikov má rado pečivo, a preto Vám prinášame recept na chutný špaldový chlebík od našej čitateľky Judity. Potrebujeme: 500g ražnej alebo špaldovej múky 2 ČL soli 1/2 ČL nerafinovaného cukru 400ml vody 1 a pol ČL sódy bikarbóny 1 PL tuku alebo oleja 1 vaječné bielko Bielko vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Múku, […]

Domáci jahodový lekvár

Asi si mnohí práve teraz kladiete otázku „Lekvár z jahôd? Predsa jahody obsahujú histamín!“ Áno máte pravdu, jahody sú histamínové a niektorým histaminíkom spôsobujú problémy. Avšak nájdu sa aj takí, ktorým problémy nespôsobujú. Inšpirovali sme sa momentálnou jahodovou sezónou a uvarili sme si čerstný lekvár, ktorý sme následne nezavarili a tým nebsahuje konzervačné látky, ktoré […]

Tekvicová omáčka na cestoviny

Máte radi cestoviny? Aj my. Pre nás histaminikov, nie je jednoduché nájsť omáčku, ktorá by neobsahovala paradajky, alebo paradajkový pretlak. Táto chutná tekvicová omáčka je alternatívou, v ktorej môžete bylinky a prísady obmieňať podľa vlastnej znášanlivosti.   Potrebujeme:   3 PL masla ghee, kokosového oleja, alebo obyčajného masla 3 cibule, olúpané a nakrájané nadrobno 8 […]

Zemiakové štvorčeky

Recept zo stretnutia histaminikov na zemiakové štvorčeky. Potrebujeme: 500g zemiakov 250g tvarohu 200g múky 2-3 PL oleja 1 ČL soli Po uvarení zemiaky roztlačíme, pridáme tvaroh, múku, olej, soľ a vymiesime cesto, ktoré rozvaľkáme na plechu a potrieme olejom/maslom, ľubovoľne posypeme. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 – 15 minút do ružova. Autor receptu: […]

Špaldový chlieb bez mlieka

Špaldový chlieb bez mlieka zo stretnutia histaminikov. Potrebujeme: 500g špaldovej múky celozrnnej hladkej 2 PL ľanovej múky 1 ČL soli 1 ČL rasci 1 ČL sódy bikarbóny 1 väčšia mrkva nahrubo nastrúhaná 450 ml vlažnej vody 6 PL olivového oleja Všetky ingrediencie zamiešame lyžicou, prípadne varechou, miesime len chvíľu a zľahka. Pečieme vo vymastenej hranatej […]

Nátierka s medvedím cesnakom

Keďže sme tu mali nedávno otázku, či sa môže konzumovať medvedí cesnak, rozhodli sme sa pridať zopár nápadov, ako ho môžeme pridať do svojho jedálnička. Napríklad takáto jednoduchá nátierka.   Potrebujeme: zopár listov medvedieho cesnaku biely cottage cheese kúsok masla soľ   Postup: Medvedí cesnak nakrájame alebo natrháme na malé kúsky, zmiešame s cottage cheesom […]

Karfiolové žemle

Ak čakáte návštevu a neviete čo pripraviť, máme pre vás recept vhodný pre histaminikov, celiatikov aj ľudí s laktózovou intoleranciou. Potrebujeme: 1 menší karfiol 120g ryžovej múky 2 vajcia strúčik cesnaku (podľa tolerancie) bylinky podľa chuti (bazalka, oregano,…) semienka podľa chuti a tolerancie (ľanové, slnečnicové,…) soľ Karfiol si umyjeme a surový ho pokrájame na ružičky. […]

Karfiolový hummus

Tento recept je vhodný aj pre vyznávačov raw a paleo stravy, je jednoduchý a rýchly, vyskúšajte!   Potrebujeme: 2 hrnčeky karfiolu uvareného na pare 2 ČL mandľového masla 2 strúčiky cesnaku 3 ČL extra panenského olivového oleja štipku soli citrónová šťava 1 ČL červenej mletej papriky (ak tolerujete)   Postup: Všetko okrem papriky vložíme do […]

Kokosovo-banánový chlieb

Kokosovo-banánový chlieb je vhodný pre histaminikov, ktorý trpia aj celiakiou, pretože základ tvorí kokosová múka. Kokosová múka je bezlepková, má vysoký podiel vlákniny  a nízky obsah sacharidov. Potrebujeme: 5 až 6 vajec 1 šálka kokosovej múky 1/4 šálky kokosového mlieka 1/2 šálky kokosového oleja (tekutý) 1 banán 2 PL sladidla (med, javorový sirup,…) štipka sódy […]

Ako si vyrobiť GHEE maslo

Ak okrem histamínovej intolerancii máte aj intoleranciu na laktózu, nemôžete konzumovať klasické maslo. Vhodnou alternatívou je pre vás ghee maslo, ktoré je zbavené všetkých mliečnych súčastí a vody. Ghee maslo má pôvod v indickej kuchyni a využíva sa na varenie aj pečenie. Ghee maslo je zložené takmer len z nasýtených tukov. Obsahuje vitamíny E, C, niacín […]