Tekvicová omáčka na cestoviny

Cestoviny - Recepty

Máte radi cestoviny? Aj my. Pre nás histaminikov, nie je jednoduché nájsť omáčku, ktorá by neobsahovala paradajky, alebo paradajkový pretlak. Táto chutná tekvicová omáčka je alternatívou, v ktorej môžete bylinky a prísady obmieňať podľa vlastnej znášanlivosti.

 

Potrebujeme:

 

  • 3 PL masla ghee, kokosového oleja, alebo obyčajného masla
  • 3 cibule, olúpané a nakrájané nadrobno
  • 8 malých strúčikov cesnaku
  • 1 veľká akebo dve malé tekvice
  • 1 stredná cuketa, olúpaná a nakrájaná nadrobno
  • 2 hrnčeky vývaru (akéhokoľvek)
  • 3 ČL sušeného oregana
  • 3 ČL sušenej bazalky
  • štava z 1 limetky
  • soľ

 

Postup:

 

Predhrejeme rúru na 180°C. Tekvicu prekrojíme pozdĺžne na polovicu. Polky položíme na panvicu, rozkrojenou stranou smerom dolu a varíme 45 až 90 minút, pokiaľ nebude mäkká (skúšame vidličkou). Lyžičkou vyberieme semiačka a vyhodíme. Vydlabeme mäkkú časť tekvice, mali by sme dostať asi 4 hrnčeky.

Do veľkého hrnca pridáme tuk a varíme cibuľu a cuketu , pokiaľ zmes nezmäkne. Na posledných pár minút pridáme cesnak. Potom pridáme vývar, vydlabané vnútro tekvice, limetkovú šťavu a bylinky. Privedieme do varu a varíme ešte pár minút. Zmes následne rozmixujeme a pridáme soľ na dochutenie.

Hotovo! Ak je zmes príliš riedka, necháme ešte pár minút povariť, aby sa voda vyparila. Ak je príliš hustá, pridáme trocha vody. Podávame s cestovinami, je na vás, aké máte radi a tolerujete.

 

Dobrú chuť!

Diskusia

  • Severka
    Odpovedať

    mnam

  • BrainOnPls
    Odpovedať

    tekvica je absolutne nevhodna pre histaminikov tak ako polka ingrediencii v kazdom recepte na tejto stranke, neodporucam nic z tohoto skusat pokial sami neviete ze vam to nerobi zle.