Ostatné - Recepty

Čo sa inam nevošlo…

Cviklová nátierka

Máme pre Vás ďalšiu skvelú nátierku vhodnú k špaldovému chlebu. Cvikla Vás ohúri svojou farbou aj chuťou. Potrebujeme: 1 väčšia cvikla 200g jemne hrudkovitý tvaroh 2 strúčiky cesnak olej čierne korenie soľ Červenú repu umyjeme, nešúpeme a uvaríme v celku v trochu osolenej vode, kým nie je mäkká.  Necháme vychladnúť, ošúpeme a najemno nastrúhame. Druhá […]

Cuketová nátierka

Cuketová nátierka je vhodná na raňajky s domácim chlebíkom alebo s čímkoľvek, čo vám histamínová intolerancia dovoľuje. Potrebujeme: 2 menšie cukety 1 strúčik cesnaku olej soľ 2 lyžice citrónovej šťavy (podľa tolerancie) čierne korenie petržlenová vňať orechy (aké tolerujete) Cukety očistíme, postrúhame a zlejeme z nich šťavu. Cuketu zmiešame s lyžicou oleja, 2 lyžicami octu, […]

Jamajský kokosový kukuričný chlieb

Jamajský kokosový chlieb si môžete dať na raňajky, ku káve a čaju, alebo ako dezert. Príprava trvá asi 35 minút.   Potrebujeme: 1 hrnček kukuričnej múky 1 hrnček akejkoľvek hladkej múky ¾ hrnčeka hnedého cukru 1 lyžička prášku na pečenie 1 lyžička soli ½ lyžičky škorice ¼ lyžičky nového korenia štipka kajenské korenie (asi 1/8 lyžičky) ¼ hrnčeka drveného kokosu […]

Domáce marshmallows

Je to oveľa jednoduchšie ako to vyzerá a máte nekonečno možností. Skúste vaše obľúbené príchute (kokosové mashmallows?), alebo ich obaľte v čokoláde ak ju znášate. Ak ich raz vyskúšate, nebudete rozumieť tomu, prečo vám tak dlho trvalo ich pripraviť.   Potrebujeme: práškový cukor 3½ balenia neochutenej želatíny 1 hrnček studenej vody 2 hrnčeky kryštálového cukru […]

Chlieb bez kvasníc

Skvelý chutný chlebík bez E-čok a prídavných látok vhodný pre histaminikov. Nájdete ho aj pod názvom „Írsky chlieb“. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, miesto kvásku je použitá sóda bikarbóna.  Potrebujeme: 450 g špaldovej múky (môžeme použiť aj pohánkovú, kukuričnú, prípadne zmiešať 2 múky) 1 lyžička soli  1 lyžička cukru 1 lyžička sódy bikarbóny […]

Cottage cheese „tzatziki“ dip

Cottage cheese sa považuje za výbornú ingredienciu pri nízkohistamínovej diéte. Jesť ho môžeme samostatne, ale ak máme chuť na niečo nové, tzatziky je dobrou alternatívou. Dá sa použiť aj ako nátierka, dressing alebo dip. Potrebujeme: cottage cheese bez príchute polovica stredne veľkej uhorky 1 lyžička kôpru 2 strúčiky cesnaku olivový olej (nemusí byť) čierne korenie […]