Chlieb bez kvasníc
Ostatné - Recepty
Skvelý chutný chlebík bez E-čok a prídavných látok vhodný pre histaminikov. Nájdete ho aj pod názvom „Írsky chlieb“. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, miesto kvásku je použitá sóda bikarbóna.
Potrebujeme:
- 450 g špaldovej múky (môžeme použiť aj pohánkovú, kukuričnú, prípadne zmiešať 2 múky)
- 1 lyžička soli
- 1 lyžička cukru
- 1 lyžička sódy bikarbóny
- 500 ml bieleho jogurtu (prípadne vody, kto nemôže mlieko)
- rôzne semiačka – tekvicové, slnečnicové, ľanové,…
Vo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a semiačka podľa vastného výberu. V strede zmesi si urobíme jamku, do ktorej nalejeme jogurt alebo vodu. Jemne miešame, kým nám nevznikne lepivá hmota. Cesto vytvarujeme do bochníka a dáme piecť do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie. Ostrým nožom bochník narežeme a posypeme múkou. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch približne 1 hodinu.
Diskusia
sabína
Môžem použiť aj hrubú múku?
Ďakujem
ziona
velmi chutny!
Jana
Recept obsahuje jogurt,ktorý je pri histínovej intolerancii zakázaný.
Naďa
Výborný, dnes som robila s vodou miesto jogurtu, ale aj tak chutil 🙂
Monika
Aj ja som to spravila,chutovo to nebolo zle,ale naozaj ide do toho toľko vody?Lebo mne bolo cesto moc lepkavé a vôbec som to nevedela vytvarovať.