Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Brownies z karobu

Brownies sa každému spája s čokoládou, ale histaminici si tento skvelý koláč nemôžu dovoliť. Karob predstavuje náhradu kakaa a je vhodný aj na brownies. Potrebujeme: 5 PL kokosovej múky 3 PL karobového prášku 1 ČL sódy bikarbóny 2 vajcia 30g kokosového cukru 50g kokosového oleja alebo masla, ktoré tolerujete 300ml mlieka (kravského, kokosového, …) Vo […]

Arabský chlieb

Cesto na tento chlieb je až smiešne ľahké pripraviť, jeho príprava vám zaberie len dve minútky miesenia. Chlieb je mäkký a poddajný, ideálny na naplnenie čímkoľvek, čo máte radi a môžete jesť. Cesto vydrží asi tri dni, takže si ho môžete nachystať aj dopredu, pretože pri príprave musí pol hodinku odpočívať . Z uvedených ingrediencií pripravíte […]

Zemiakový šalát

Klasický vianočný zemiakový šalát vhodný pre histaminikov. Potrebujeme: 1kg zemiakov 500g mrazenej zeleniny (hrášok, mrkva, kukurica) 3 vajcia 1 veľký biely jogurt soľ Zemiaky v šupke uvaríme, necháme vychladnúť, ošúpeme a nakrájame. Mrazenú zeleninu uvaríme v osolenej vode a precedíme. Vajcia uvaríme natvrdo, ošúpeme a nakrájame. Ak netolerujete bielok, môžete použiť len žĺtko. Všetky pripravené […]

Vaječný koňak bez mlieka a alkoholu

Keďže Histaminici by nemali konzumovať alkohol a mnohí z nás trpia aj intoleranciou na laktózu, prípadne alergiou na mlieko, pripravili sme pre vás vianočný recept na vaječný koňak bez mlieka a alkoholu. Doba prípravy je celkovo 25 minút na 6-8 porcií.   Potrebujeme: 3 hrnčeky plnotučného kokosového mlieka 1½ hrnčeka mandľového mlieka 6 vaječných žĺtok […]

Zázvorové perníčky

Aj my Histaminici si môžeme užiť vianočné perníčky! Príprava cesta vám potrvá asi 30 minút, potom treba nechať cesto aspon hodinku odležať a samotné pečenie zabere 8 minút. Pripravíte asi 25-30 perníčkov.   Potrebujeme: 1 ľanové „vajce“ (ako ho pripravíte sa dozviete v postupe) ½ hrnčeka hnedého cukru ¼ hrnčeka mandľového masla 3 ČL trstinovej […]

Špaldové medovníčky

Medovníčky vhodné aj pre histaminikov. Príprava cesta zaberie 10 minút, ale treba počkať kým cesto dobre odleží, aby boli špaldové medovníčky mäkké. Potrebujeme: 500g hladkej špaldovej celozrnnej múky 150g hnedého trstinového cukru 100g medu 50g kokosového oleja 3 vajcia (z toho jedno na potretie) 2 ČL mletej škorice 1 ČL sódy bikarbóny 2-3 PL vody […]

Cestoviny s hráškom

Cestoviny s hráškom a pórom vhodné na obed či večeru. Potrebujeme: 150g celozrnných cestovín 75g mrazeného hrášku 1 pór 50g neúdeného polooštiepku zväzok bazalky soľ Cestoviny podľa nášho výberu si uvaríme vode na spôsob al dente (alebo nie úplne domäkka). Na panvici opečieme nakrájaný pór a mrazený hrášok na troche oleja. Pridáme uvarené cestoviny, nadrobno […]

Zázvorové ovsené vločky

Ďalší zimný recept, ktorý je najlepší ak ho necháte odležať cez noc, inak vám príprava potrva iba 5 minút. Čerešničkou na torte je arašidové maslo, ktoré dotvára výbornú chuť. Potrebujeme: ½ hrnčeka ovsených vločiek ½ hrnčeka Chia semienok 1 ČL zázvoru trocha škorice trocha mletého klinčeka ¼ ČL vanilkového extraktu ½ banánu, nakrájaného na tenké […]

Liečivá cibuľačka

Ak ste v pohode s cibuľou, potom je tento recept ideálny na chladné jesenné a zimné večery, alebo ak sa cítite nachladnutí. Recept je úplne jednoduchý, z uvedených ingrediencií pripravíte dve porcie asi za 20 minút. Potrebujeme: 2 cibule maslo (môže byť aj ghee) 1 ČL celozrnnej múky 2½ hrnčeka vývaru čierne korenie kajenské korenie […]

Palacinky z gaštanovej múky

Gaštanová múka je vyrobená z čerstvých gaštanov, ktoré sa sušia 15-20 dní pri teplote 45-50C° a potom prístrojmi ošúpu. Gaštany sa celé sa preosejú a pomelú na jemnú múčku. Gaštanová múka je vhodná aj pre celiatikov, lebo neobsahuje lepok. Aj keď je drahšia, určite sa oplatí do nej investovať. Kúpiť sa dá v bio-shopoch. Výroba palacinky […]