Zázvorové perníčky

Recepty

Aj my Histaminici si môžeme užiť vianočné perníčky! Príprava cesta vám potrvá asi 30 minút, potom treba nechať cesto aspon hodinku odležať a samotné pečenie zabere 8 minút. Pripravíte asi 25-30 perníčkov.

 

Potrebujeme:

  • 1 ľanové „vajce“ (ako ho pripravíte sa dozviete v postupe)
  • ½ hrnčeka hnedého cukru
  • ¼ hrnčeka mandľového masla
  • 3 ČL trstinovej melasy
  • ¼ hrnčeka masla
  • ¾ ČL zázvoru
  • ½ ČL škorice
  • ¼ČL soli
  • ½ ČL sódy bikarbóny
  • 1½ hrnčeka bezlepkovej múky (alebo akákoľvek vám vyhovuje)

 

Postup:

Vo veľkej miske pripravíme ľanové vajíčko tak, že zmiešame lyžicu ľanových semienok s 3 lyžicami teplej vody, premiešame a vložíme na 5 minút do chladničky. Potom pridáme všetky ingrediencie okrem múky a rozšľaháme mixérom.

Pridáme múku a premiešame drevenou varechou, pokiaľ cesto nemá správnu konzistenciu (množstvo múky závisí od vašej zmesi). Prikryjeme a vložíme do chladničky na 1 hodinu, najlepšie na noc.

Keď je cesto odležané, predhrejeme rúru na 180°C. Opatrne rozvaľkáme cesto medzi dvoma papiermi na pečenie, ktoré posypeme múkou. Odstránime vrchný papier a vykrajujeme tvary formičkami, ktoré môžeme pred vykrajovaním tiež pomúčiť.

Vykrojené perníčky prenesieme na papieri na plech, alebo veľký tanier a na 5 minút dáme zamraziť, aby spevneli.

Teraz už len naukladáme perníčky na plech, pričom medzi nimi nechávame dostatočné medzery a pečieme 8-10 minút, pokiaľ nie sú okraje zlatisté.

Po vybratí z rúry necháme perníčky odpočinúť 2-3 minúty, potom ich prenesieme do chladu a necháme vychladnúť.

Po vychladnutí si ich môžete ozdobiť, napríklad cukrovou polevou, alebo len posypať cukrom. Skladujeme pri izbovej teplote, pre dlhodobejšie skladovanie ich môžete zamraziť.

 

Dobrú chuť!

Diskusia