Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Tekvicová polievka

Tekvica Hokkaido chutí skvele pečená aj varená. Tekvicová polievka bez smotany je vhodná aj pre ľudí s intoleranciou na laktózu. Potrebujeme: tekvica Hokkaido 1 cibuľa 2 mrkvy olej (olivový, …) mleté čierne korenie soľ Tekvicu si najprv umyjeme, zbavíme jadier a aj so šupkou nakrájame na mesiačiky a potom na kocky. Cibuľu a mrkvu tiež […]

Grilovaný pstruh

Ak Vám vaša histamínová intolerancia dovoľuje jesť ryby, grilovaný pstruh ochutený tymiánom je vhodný ako ľahká večera, ktorá nezaťaží žalúdok. Potrebujeme: pstruh (vykuchaný, čerstvý alebo hlbokozmrazený) čerstvý tymián špaldová múka (alebo iná) PL červená sladká paprika sušená bazalka olej čierne korenie soľ Rybu umyjeme zvnútra aj zvonka a dobre osušíme papiervou utierkou. Osolíme a okoreníme […]

Waldorfský šalát

Waldorfský šalát prvýkrát pripravil v roku 1893 Oscar Tschirky v maître d’hôtel ve Waldorf Astroria. V pôvodnom recepte bol len zeler, červené jablká a majonéza. Postupne sa pridali orechy a hrozno. Mnoho ľudí nahrádza majonézu bielym jogurtom. Potrebujeme: 2 červené jablká 3 stonky zeleru hrsť orechov (podľa toho, ktoré tolerujete) biely jogurt list ľadového šalátu […]

Cviklová nátierka

Máme pre Vás ďalšiu skvelú nátierku vhodnú k špaldovému chlebu. Cvikla Vás ohúri svojou farbou aj chuťou. Potrebujeme: 1 väčšia cvikla 200g jemne hrudkovitý tvaroh 2 strúčiky cesnak olej čierne korenie soľ Červenú repu umyjeme, nešúpeme a uvaríme v celku v trochu osolenej vode, kým nie je mäkká.  Necháme vychladnúť, ošúpeme a najemno nastrúhame. Druhá […]

Mrkvovo – jablkový smoothie

Mrkvovo – jablkový smoothie je vďaka mrkve bohatý na vitamíny A a betakarotén. Potrebujeme: 1 hrnček jablkového džúsu jablko mrkva polovica uhorky ľad Jablko, mrkvu a polovicu uhorky očistíme a nakrájame na menšie časti. Vložíme do mixéra, pridáme jablkový džús, ľad a vymixujeme dohladka. Muškátový oriešok pridá smoothie krásnu vôňu.   Podobné články: Smoothie – […]

Jablkovo – tvarohové muffiny

Chutné muffinky z jabĺk a tvarohu vhodné aj pre histaminikov. Potrebujeme (na 12 muffinov): 250 g špaldovej múky 1 prášok do pečiva 200 g jabĺk 250 g mäkkého nízkotučného tvarohu 1 dcl mlieka 2 PL medu 1 dcl vody 1 vajce sneh z dvoch bielkov V miske zmiešame špaldovú múku a prášok do pečiva. Pridáme k […]

Štipľavé mäsové guľky

Rýchly a chutný recept, vhodný na obed alebo na večeru. Výber mäsa nechám na Vás, pretože je možné použiť morčacie, bravčové alebo kuracie. Štipľavá zložka receptu predstavuje kajenské korenie, ktoré v skutočnosti nie je korenie, ale prášok zo sušených chili papričiek druhu Capsicum frutescens. Pochádza z Indie a do Európy bol privezený v 16 storočí. […]

Cuketová nátierka

Cuketová nátierka je vhodná na raňajky s domácim chlebíkom alebo s čímkoľvek, čo vám histamínová intolerancia dovoľuje. Potrebujeme: 2 menšie cukety 1 strúčik cesnaku olej soľ 2 lyžice citrónovej šťavy (podľa tolerancie) čierne korenie petržlenová vňať orechy (aké tolerujete) Cukety očistíme, postrúhame a zlejeme z nich šťavu. Cuketu zmiešame s lyžicou oleja, 2 lyžicami octu, […]

Kokosové rezy

Kokosové rezy bez múky. Potrebujeme: CESTO: 5 bielok 200g kokosu 3 PL medu alebo javorového sirupu PLNKA: 5 žĺtkov 1/2 balíka 100% želatíny 5 PL vody 350 ml mlieka (kokosové, ryžové,…) 3 PL medu alebo javorového sirupu 3 PL bieleho jogurtu 30g kokosu V miske vyšľaháme bielka, kokos a med. Vzniknuté cesto vylejeme do papierom na pečenie vystlatej formy. Pečieme […]

Mrkvová polievka

Mrkvová polievka so zázvorom a kokosovým mliekom. Potrebujeme: 4-5 mrkiev 1 cibuľa mletý alebo čerstvý zázvor 250ml kokosového mlieka olej čierne korenie soľ V hrnci s troškou oleja si orestujeme nakrájanú cibuľu. Pridáme očistenú a nakrájanú mrkvu a nastrúhaný čerstvý zázvor alebo lyžičku mletého zázvoru. Po chvíli dolejeme 500 – 750 ml vody, podľa toho či […]