Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Cuketa plnená pšenom

Príprava týchto chutným plnených cukiet nám potvrvá asi 60 minút, ingrediencie sú pre dve osoby. Použitie korením, cibule a cesnaku si modifikujte podľa individuálnej tolerancie.   Potrebujeme:  2 cukety  125 g pšena   vývar zeleninový (na uvarenie pšena)  3 ČL červenej mletej papriky  1 cibuľa  1 ČL byliniek  1 strúčik cesnaku  olivový olej  soľ,  korenie   Postup: Cibuľu a cesnak si nakrájame nadrobno. Prichystáme si cukety, odrežeme vrchnú […]

Brokolicová polievka

Brokolicová polievka je rýchla, chutná a vhodná pre histaminikov, lebo neobsahuje záprašku. Miesto múky je použitý zemiak. Brokolica obsahuje množstvo dôležitých látok ako napríklad vitamín C a E, kyselinu listovú a železo. Potrebujeme: 500g brokolice 1 zemiak 1 cibuľa 200 ml mlieka čierne korenie soľ Cibuľu nakrájame najemno a opražíme ju na oleji v hrnci. Pridáme umytú, […]

Domáce marshmallows

Je to oveľa jednoduchšie ako to vyzerá a máte nekonečno možností. Skúste vaše obľúbené príchute (kokosové mashmallows?), alebo ich obaľte v čokoláde ak ju znášate. Ak ich raz vyskúšate, nebudete rozumieť tomu, prečo vám tak dlho trvalo ich pripraviť.   Potrebujeme: práškový cukor 3½ balenia neochutenej želatíny 1 hrnček studenej vody 2 hrnčeky kryštálového cukru […]

Špargľové rizoto

Ďalšia variácia rizota. Suroviny sú na 4 porcie, doba prípravy 30 minút.   Potrebujeme: 4 hrnčeky zeleninového vývaru 40g masla 1 PL olivového oleja 1 pór, len biela časť, nakrájaná na tenké prúžky 2 strúčiky cesnaku (ak tolerujete), drvené 1½ hrnčeka Arborio ryže 2 zväzky zelenej špargle, konce odrežeme, nakrájame na 4cm kúsky 1 hrnček mrazeného […]

Šalát s grilovanou tekvicou a mrkvou

Počas tekvicovej sezóny určite nevynechajte tento chutný šalátik! Skúste použiť tekvicu hokkaido, ktorá je nízkohistamínová. Štyri porcie pripravíte za menej ako 25 minút.   Potrebujeme: 1 zväzok baby karotiek 600g tekvice (hokkaido), odzrnkovanej, nakrájanej na tenké mesiačiky 100g miešaných šalátových listov ½ hrnčeka pekanových orechov, opečených, hrubo nasekaných 100g ricotty olivový olej soľ, korenie   […]

Smažená ryba so zeleninovými čipsami

Aj pri tomto recepte je len na vás, aký druh ryby použijete, nezabúdajte však, že ryba musí byť čerstvá. Prílohu môžte zvoliť ľubovoľnú, podľa chuti. Príprava asi 4 porcií vám potrvá 30-40 minút.   Potrebujeme: 500g sladkých zemiakov (batatov), ošúpaných, nakrájaných na hranolky 500g červenej repy, očistenej, ošúpanej, nakrájanej na hranolky 45g ryžovej múky 1 […]

Placky z pšena, karfiolu, hrášku a ricotty

Príprava placiek trvá asi 40 minút, z uvedených množstiev upečiete 12 placiek, z nich sa najedia 3-4 osoby. Pokiaľ tolerujete jogurt, v postupe je aj návod na chutný dip k týmto plackách. Namiesto mäty sa dá použiť akákoľvek čerstvá bylinka.   Potrebujeme: 1/3 hrnčeka pšena 1 hrnček vody 300g karfiolu, nakrájaný na ružičky 1 hrnček […]

Pečené broskyne s ricottou

Ak možete broskyne, prinášame inšpiráciu na ľahký a zdravý dezert. Príprava zaberie asi 20 minút, upečiete dezert pre 4 osoby.   Potrebujeme: 4 väčšie broskyne, prepolené, bez kôstiek 200g čerstvej ricotty štipka škorice (ak tolerujete) 3 sezamové tyčinky (také tie klasické sladké, ktoré nájdete v obchode, sezam zlepený medom) 1 PL medu   Postup: Sezamové […]

Ryžový šalát

Výborný studený šalát, ktorý poslúži počas horúcich dní ako rýchly a chutný obed. Treba brať na vedomie, že nie každý histaminik znáša stonkový zeler a ostatné ingrediencie, prispôsobte si recept podľa seba. Príprava trvá asi 30 minút a ingrediencie sú približne na 2-3 porcie.   Potrebujeme: 1 hrnček dlhozrnnej ryže 2 zelerové stonky, nasekané najemno […]

Chlieb bez kvasníc

Skvelý chutný chlebík bez E-čok a prídavných látok vhodný pre histaminikov. Nájdete ho aj pod názvom „Írsky chlieb“. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, miesto kvásku je použitá sóda bikarbóna.  Potrebujeme: 450 g špaldovej múky (môžeme použiť aj pohánkovú, kukuričnú, prípadne zmiešať 2 múky) 1 lyžička soli  1 lyžička cukru 1 lyžička sódy bikarbóny […]