Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Cuketové lievance

Milujete lievance? Skúste zdravšiu verziu – cuketové lievance. Ozdobiť si ich môžete napríklad cottage syrom a čučoriedkami, čo vytvorí jedinečnú kombináciu chutí.   Potrebujeme: 1 hrnček múky ¾ ČL kypriaceho prášku ¼ ČL soli 2 vajcia (oddelíme žĺtka a bielka) 1 hrček mlieka 1 PL medu 2 PL rozpusteného masla 1 hrnček nahrubo postrúhanej cukety 2 […]

Kôprová omáčka

V letný čas rozvoniavajú našimi záhradami rôzne vône čerstvo dozretých plodín o ktoré sme sa poctivo celý rok starali. Medzi neodmysliteľnú súčasť záhradky patrí kôpor, ktorý svojou prenikavou arómou pohltí naše čuchové kanáliky. Práve táto vzhľadom nevýrazná avšak veľmi výnimočná rastlinka je veľmi vhodná do omáčky k mäšku a prílohe, ktorú si zvolíme podľa individuálnej znášanlivosti. […]

Domáci jahodový lekvár

Asi si mnohí práve teraz kladiete otázku „Lekvár z jahôd? Predsa jahody obsahujú histamín!“ Áno máte pravdu, jahody sú histamínové a niektorým histaminíkom spôsobujú problémy. Avšak nájdu sa aj takí, ktorým problémy nespôsobujú. Inšpirovali sme sa momentálnou jahodovou sezónou a uvarili sme si čerstný lekvár, ktorý sme následne nezavarili a tým nebsahuje konzervačné látky, ktoré […]

Tekvicová omáčka na cestoviny

Máte radi cestoviny? Aj my. Pre nás histaminikov, nie je jednoduché nájsť omáčku, ktorá by neobsahovala paradajky, alebo paradajkový pretlak. Táto chutná tekvicová omáčka je alternatívou, v ktorej môžete bylinky a prísady obmieňať podľa vlastnej znášanlivosti.   Potrebujeme:   3 PL masla ghee, kokosového oleja, alebo obyčajného masla 3 cibule, olúpané a nakrájané nadrobno 8 […]

Nasi Goreng

Nasi Goreng je indonézska smažená ryža. Je to jedno z najznámejších a najpopulárnejších jedál a nájdete ho nielen v Indonézii, ale aj napríklad v Holandsku (rijstafel), toto jedlo podávajú skôr ako prílohu. Existuje mnoho variácií, zvyčajne do ryže proste nahádžete, čo doma nájdete. Veľmi obľúbená je varianta s morskými plodmi, ktorú môžete napríklad uvariť vašim […]

Zemiakové štvorčeky

Recept zo stretnutia histaminikov na zemiakové štvorčeky. Potrebujeme: 500g zemiakov 250g tvarohu 200g múky 2-3 PL oleja 1 ČL soli Po uvarení zemiaky roztlačíme, pridáme tvaroh, múku, olej, soľ a vymiesime cesto, ktoré rozvaľkáme na plechu a potrieme olejom/maslom, ľubovoľne posypeme. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 – 15 minút do ružova. Autor receptu: […]

Špaldový chlieb bez mlieka

Špaldový chlieb bez mlieka zo stretnutia histaminikov. Potrebujeme: 500g špaldovej múky celozrnnej hladkej 2 PL ľanovej múky 1 ČL soli 1 ČL rasci 1 ČL sódy bikarbóny 1 väčšia mrkva nahrubo nastrúhaná 450 ml vlažnej vody 6 PL olivového oleja Všetky ingrediencie zamiešame lyžicou, prípadne varechou, miesime len chvíľu a zľahka. Pečieme vo vymastenej hranatej […]

Trojfarebný koláč

Tvaroh je bohatý na bielkoviny, navyše je ľahko stráviteľný. Piškótové cesto zvrchu a karobové zospodu dodávajú koláču zaujímavú kombináciu chutí. Potrebujeme: Hnedé cesto: 300g polohrubej múky 1/2 prášku do pečiva 2 PL karobu 1 vajce 125g masla alebo rastlinného tuku 2 PL mlieka 150g kryštálového cukru Tvaroh: 3 tvarohy (môžu byť aj bezlaktózové) 1 vajce […]

Babičkin koláč

Babičkin koláč so surovinami vhodnými pre histaminikov. Potrebujeme: 250 g masla 400 g práškového cukru 4 vajíčka 2 PL  karobu 300 ml mandľového mlieka 400g polohrubej špaldovej múky 1 KL sódy bikarbóny ½ KL prášku do pečiva (vínny kameň) mandle (posekané lupene) Maslo vymiešame s cukrom do peny. Po jednom pridáme žĺtky, dobre premiešame. Pridáme karob, […]

Najlepšia mrkvová torta

Predstavujeme Vám jeden z receptov z prvého stretnutia histaminikov. Najlepšia mrkvová torta zaujme vláčnosťou cesta s jemnou sladkastou chuťou mrkvy. Potrebujete: 5 ks vajec 150 g hnedý cukor 300 g na jemno postrúhanej mrkvy 200g mandľovej múky (použite naozaj bielu mandľovú múku) 100 g posekaných lieskových orechov (používam náhradu orechov) 1 čajová lyžička prášku do […]