Nasi Goreng

Bezmäsité jedlá - Recepty

Nasi Goreng je indonézska smažená ryža. Je to jedno z najznámejších a najpopulárnejších jedál a nájdete ho nielen v Indonézii, ale aj napríklad v Holandsku (rijstafel), toto jedlo podávajú skôr ako prílohu. Existuje mnoho variácií, zvyčajne do ryže proste nahádžete, čo doma nájdete. Veľmi obľúbená je varianta s morskými plodmi, ktorú môžete napríklad uvariť vašim nehistamínovým členom rodiny. My si môžeme vystačiť akurát so zeleninovou možnosťou, prípadne pridať mäsko. Príprava je jednoduchá, potrvá asi 25 minút, ingrediencie vystačia na 3 porcie.

 

Potrebujeme:

  • 1 hrnček dlhozrnnej bielej ryže
  • 5 vajíčok (podľa chuti)
  • 2 strúčiky cesnaku
  • 1 stredná cibuľa
  • 2 ČL čerstvého zázvoru
  • akákoľvek zelenina a mäso, ktoré tolerujete a chutí vám, nie je však nevyhnutné
  • olej (akýkoľvek, najlepšie kokosový)
  • soľ

 

Postup:

Ryžu uvaríme v osolenej vode, necháme vychladnúť. Cibuľu a zázvor (zeleninu/mäso) nakrájame na jemno, cesnak na plátky a 2 vajíčka vyšľaháme v miske. Vo veľkej panvici alebo woku zohrejeme olej. Olej musí byť naozaj horúci, až sa z neho bude jemne pariť. Potom pridáme cibuľu, zázvor, cesnak (a zeleninu) a smažíme asi 2 minúty. Ak máme mäso, teraz je jeho čas. Smažíme ďalšie dve minúty. Pridáme ryžu a za stáleho miešania smažíme na veľkom ohni ešte tri minúty. Pridáme vyšľahané vajíčka a smažíme poslednú minútu.

Alternatívne môžete zo zvyšných vajíčok spraviť ku každej porcii malú omeletu a položiť na vrch ryže, alebo nakrájať na prúžky a zamiešať do jedla.

 

Dobrú chuť!.

 

Diskusia