Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Cottage cheese „tzatziki“ dip

Cottage cheese sa považuje za výbornú ingredienciu pri nízkohistamínovej diéte. Jesť ho môžeme samostatne, ale ak máme chuť na niečo nové, tzatziky je dobrou alternatívou. Dá sa použiť aj ako nátierka, dressing alebo dip. Potrebujeme: cottage cheese bez príchute polovica stredne veľkej uhorky 1 lyžička kôpru 2 strúčiky cesnaku olivový olej (nemusí byť) čierne korenie […]

Špaldové palacinky s ovocím

Palacinky pozná každý. Niekto ich ma rád nasladko, iný naslano, alebo zapekané, prekladané či zrolované. Pre ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny. Len  – mlieko, vajíčko, múku a tuk. Máme tu verziu pre ľudí trpiacich syndrómom histamínvej intolerancie.  Z uvedenej dávky upečieme cca 5 palaciniek. Potrebujeme: 100g (1 hrnček) špaldovej múky 3 dcl mlieka (kokosové, ryžové, […]

Pšeno s opečenou mrkvou

Ďalšia variácia zo pšena, veľmi chutný, zdravý a hlavne nízkohistamínový recept. Doba prípravy je asi 45 minút, ingrediencie asi na dve porcie.   Potrebujeme: 4 PL olivového oleja 1 hrnček pšena 1 ČL rasce (ak tolerujete) 2,5 hrnčeka vývaru alebo vody 6 stredných mrkví, olúpané, nakrájané na kúsky soľ, korenie 1/4 šálky pražených mandlí 1/4 šálky […]

Omeleta s ricottou

Veľmi jednoduchá vajíčková variácia, syr ricotta je u väčšiny histaminikov tolerovaný, takže by nemal spôsobovať žiadne problémy. Do omelety môžete tiež pridať hrášok ak ho tolerujete. Výborné jedlo na raňajky, či večeru, podávame s čerstvou zeleninou, prípadne ryžovými chlebíkmi.   Potrebujeme: 1 lyžica olivového (alebo iného) oleja 200g ricotty 3 veľké vajcia 1 menšia cuketa […]

Pórovo zemiaková krémová polievka

Polievočka veľmi populárna napríklad v Anglicku, je opäť jednou z možností, ako si spraviť chutný nízkohistamínový obed. Pripravíte ju za 15 – 20 minút, ingrediencie sú asi pre 4 osoby. Ak tolerujete napríklad crème fraîche, pri servírovaní ho môžete pridať do polievky, získa tak ešte krémovejšiu a lahodnejšiu chuť.   Potrebujeme: 1PL oleja (olivový napríklad) 1 […]

Rybie prsty

Ak vaše deti milujú rybie prsty a histamínová intolerancia im ich nedovoľuje konzumovať, máme pre vás celkom prijateľnú náhradu a to nízkohistamínové rybie prsty. Namiesto strúhanky sme použili ovsené vločky. Samozrejme majte na zreteli, že ryba by mala byť čerstvá, prípadne ak tolerujete hlbokozmrazené, alebo chladené ryby, môžete použiť aj tie. Príprava zaberie asi 30 […]

Banánové truffles

Banánové truffles sú vhodné na raňajky alebo ako dezert. Ich príprava je nenáročná a zaberia max. 30 minút aj s pečením. Najlepšie na tomto recepte je, že banán môžete vymeniť za iné nízkohistaminové ovocie (napr. maliny, čučoriedky,..). Potrebujeme: 50g jemných ovsených vločiek 30g špaldovej múky 50ml mlieka (ryžové, kokosové alebo ktoré tolerujete) 1 bielok lyžička medu 1 […]

Mrkvová polievka s koriandrom

Potrebujeme: 450 g mrkvy 1 stredný zemiak 1 malá cibuľa hrsť čerstvých koriandrových listov 50 g čerstvé maslo 1.2 litra zeleninového alebo kuracieho vývaru (nie bujónu z kocky) Maslo si rozpustíme vo veľkom hrnci. Pridáme cibuľu, prikryjeme pokrievkou a varíme na miernom ohni po dobu 10 minút. Pridáme na malé kúsky nakrájanú mrkvu, zemiaky a […]

Zelenina s vajíčkom

Potrebujeme: 2 vajcia lyžica olivového oleja 2 stredné zemiaky ½ cukety ½ červenej papriky 4 stredne veľké hríby (podľa vášho výberu) 1 šalotka 1 strúčik cesnaku 1 polievková lyžica čerstvej bazalky 1 polievková lyžica čerstvého oregana soľ a korenie Očistíme zemiaky, nakrájame na kocky, dáme variť do hrnca s osolenou vodou a privedieme do varu. Varíme […]

Hríbová polievka

Potrebujeme: 700g hríbov (napr. šampiňónov) 25 g (1/8 šálky) organického masla 2 veľké šalotky alebo cibule, nakrájané 1 strúčik cesnaku, olúpaný a nakrájaný 1 liter (4 šálky) zeleninový (alebo kurací) vývar (poznámka: nepoužívajt balený bujón v kocke, ten je pre histaminikov zakázaný) 500 ml (2 šálky) mlieka 100ml smotany soľ a korenie podľa chuti Očistené huby nakrájame […]