Recepty

Vitajte v sekcii Recepty! Pri diagnóze HIT je najväčším problémom udržiavať pestrú stravu, keďže mnohé z potravín sú zakázané, nevhodné a naše telo ich neznáša práve najlepšie. Radi by sme Vám našimi receptami priniesli do Vášho jedálnička trocha inšpirácie a kreativity. Nesmieme zabúdať, že ochorenie je veľmi individuálne, preto by si každý mal recepty prispôsobiť podľa seba, svojich potrieb a chutí. Prajeme vám dobrú chuť a ak by ste sa chceli s nami podeliť o váš vlastný recept, napíšte nám!

Jednoduchý tvarohový dezert

Recept na jednoduchý tvarohový dezert nám posielam Vierka. Potrebujeme: tvaroh smotana na šľahanie kukuričné piškóty práškový cukor bezkofeínová káva goji Uvaríme kávu. Na dno misy poukladáme v káve namočené piškóty. Smotanu vyšľaháme spolu s lyžicou práškového cukru. Keď je smotana vyšľahaná, tak pridáme tvaroh a spolu premiešame. Hotovú zmes poukladáme na piškóty a vrch posypeme […]

Špaldový chlebík

Mnoho histaminikov má rado pečivo, a preto Vám prinášame recept na chutný špaldový chlebík od našej čitateľky Judity. Potrebujeme: 500g ražnej alebo špaldovej múky 2 ČL soli 1/2 ČL nerafinovaného cukru 400ml vody 1 a pol ČL sódy bikarbóny 1 PL tuku alebo oleja 1 vaječné bielko Bielko vyšľaháme do tuha so štipkou soli. Múku, […]

Netradičné rizoto

Máte radi rizoto? V tradičných slovenských kuchyniach sa vyskutujú zväčša jeden variat avšak my Vám prinášame recept na netradičné rizoto. Nechajte sa inšpirovať. Potrebujeme: 125 g (1 hrnček) basmati ryže (môžeme použiť akúkoľvek, podľa chuti), brokolicu, strúčik cesnaku, morčaciu šunku premier (môže, ale nemusí byť), 1/2 mozzarelly, soľ, mleté čierne korenie, repkový olej. Postup: Na repkovom […]

Hrachová polievka

Táto hrachová polievka chutí snáď každému, kto toleruje suchý hrach. Je časovo nenáročná, zasýti a pritom je chuťovo naozaj výborná. Porebujeme: pol balíčka sušeného hrachu dva zemiaky strúčik cesnaku soľ Postup: Do hrnca si nasypeme pol balíčka sušeného hrachu, očistíme a nakrájame na malé kocky dva zemiaky, pridáme strúčik cesnaku, osolíme a zalejeme vodou. Polievku varíme, kým […]

Plnené palacinky

Mnohí dobre vieme, že chuti na sladké sa nedá len tak ľahko uniknúť. Tak prečo sa o to snažiť, keď si aj my histaminici môžme dopriať chutné a zdravé palacinky. Samozrejme všetky ingrediencie je podľa individuálnej tolerancie možné nahradiť. Predsa fantázii sa medze nekladú. Potrebujeme: CESTO: pol litra mlieka dve celé vajíčka špaldovú hladkú múku […]

Zemiaky trochu inak

Vedeli ste, že sa zemiaková kaša dá pripraviť aj na sladko? Nie? Dá a nie je na tom nič nezvyčajné. Akurát sa môžu objavovať akési predsudky našich starých mám o tom, že sa zemiaková kaša má podávať na slano a najlepšie k mäsu. Nuž doba sa mení a keďže my histaminici máme pomerne dosť okresaný […]

Mandľové keksíky

Prinášame Vám recept z druhého stretnutia histaminikov. Potrebujeme: 210g špaldovej múky 140g masla 70g práškového cukru 70g mletých mandlí 1/2 bal. vínneho kameňa štipka soli Všetky ingrediencie spolu vymiešame a vytvoríme ľubovolné tvary. Pečieme pri 170 stupňoch približne 7-10 minút. Ešte horúce mandľové keksíky posypeme cukrom.     Autor receptu: prosím autora, aby sa prihlásil […]

Ovocno-zeleninové šťavy

Ovocno-zeleninové šťavy sú nielen chutné, ale aj zdravé a pri HIT veľmi vhodné. Odšťavovať môžete akúkoľvek kombináciu ovocia a zeleniny, s výnimkou banánov. Melón a hrozno majú dostatok šťavy, avšak nie až tak výraznú chuť, preto ich treba oživiť napríklad marakujou, kokosom, mangom alebo jablkom. Kombinujte ovocie a zeleninu, napríklad jablko a mrkva sa skvele […]

Tvarohovo-marhuľový koláč

Ľahký letný koláč s marhuľami a tvarohom. Potrebujeme: Krehké špaldové cesto: 150g špaldovej múky 50g kokosovej múky 150g masla 2 vajcia 5 PL cukru štipku soli Tvarohová plnka: 250g jemne hrudkovitého alebo jemného tvarohu 200g kyslej smotany 2PL cukru 10 marhúl So misy preosieme špaldovú a kokosovú múku, pridáme štipku soli a na kocky nakrájané […]

Uhorkovo-nektárinkový šalát s bazalkou

Jednoduchý šalát, ktorý príjemne osvieži v horúcich letných dňoch.   Potrebujeme: 2 uhorky 3 veľké alebo 4 stredné nektárinky 1 hrnček čerstvej bazalky 1 limetka   Postup: Uhorky očistíme, nektárinky odkôstkujeme. Nákrájame na kocky a bazalku natrháme. Jemne zamiešame a pokvapkáme limetkovou šťavou. Ihneď konzumujeme.   Dobrú chuť! Podobné články: Quinoa šalát Ryžový šalát Waldorfský […]