Čo môžem jesť

Aktuality - HIT

V tomto článku vám prinášame niekoľko užitočných rád, ako si poradiť s histamínovou intoleranciou, čomu sa vyhnúť a čo naopak pridať do svojho jedálnička. Rady su čisto informatívneho charakteru, všetko si treba odskúšať idividuálne a je možné, že vám nebudú všetky vymenované potraviny spôsobovať problémy a naďalej ostanú súčasťou vášho jedálnička.

Doplňte do svojho jedálnička doplnky, ktoré pomáhajú liečiť vaše črevá – sú to napríklad: L-glutamín, aloe vera, koreň sladkého drievka.

Vyhnite sa potravinovým alergénom. Užívajte tie kmene probiotických baktérií, ktoré znižujú produkciu histamínu. Napríklad Lactobacillus rhamnosusBifidobacterium longum môžu znižovať produkciu histamínu, zatiaľčo Lactobacillus casei môže zvyšovať aktuálnu hladinu histamínu.

Skúste prírodné antihistaminiká, napríklad kyselinu askorbovú (1000 – 5000mg denne pomáha znižovať histamín). Ďalším výborným doplnkom je Vitamín B6 (50-100mg denne – je dôležitý pre systézu DAO) a Quercetin (3-6g denne najlepšie v prášku, prírodné antihistaminikum, stabilizátor žírnych buniek).

Zvyšujte aktivitu DAO enzýmu, napríklad užívaním doplnkov obsahujúcich DAO (u nás zatiaľ len Daosin) s jedlom.

Znižujte príjem histamínu z jedál. Vyhnite sa:

  • Alkoholickým nápojom. Pokiaľ by ste predsa len chceli niečo na prípitok vyskúšajte bezhistamínové vína (nízkohistamínové) od Tvojevino.sk
  • Surovým a údeným mäsovým produktom, salámam atď..
  • Spracovaným rybím produktom, konzumujte len čerstvo ulovené ryby a morské plody
  • Zaváraninám
  • Citrusovým plodom
  • Čokoláde
  • Orechom
  • Produktom s kvasnicami a kvasnicovým extraktom
  • Sójovej omáčke a fermentovaným sójovým produktom
  • Čiernemu a zelenému čaju
  • Nenergetickým nápojom a káve
  • Zrelým syrom (tvrdým). Konzumujte radšej smotanové syry a cottage cheese.
  • Špenátu vo veľkom množstve
  • Paradajkám, kečupu a omáčkam z paradajok
  • Umelým potravinárskym farbivám a konzervantom
  • Niektorým koreninám – čili, klinček, aníz, muškátový oriešok, kari, kajenské korenie

Použitý zdroj: http://primaldocs.com/opinion/histamine-intolerance/

Diskusia

  • Katka
    Odpovedať

    Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či mi viete poradiť, kde na Slovensku by som mohla kúpiť práškový Quercetin tak, ako radíte v článku? Ďakujem za odpoveď.

  • Darina Šoltisová
    Odpovedať

    Dobrý den, neviem, či je táto stránka aktulna,len mám otázku. Prečo je zelený čaj nevhodný? Dcéra pila len harmančekový, kedže sme sa to niekde dočítali a alergologička nám ho zakázala, že len zelený

    • JO

      Zeleny ma kofein, preto nie. Naopak harmancekovy je jeden z mala ktory sa pri HIT pit moze (rovnako sa moze aj matovy, lipovy a salviovy).

  • Sandy
    Odpovedať

    v zelenom a čiernom caji sa nachádza kofeín, ten je jedným z dôvodov

    • Ria

      Nie je to skôr tým, že zelený a čierny čaj prechádzajú procesom oxidácie, prípadne fermentácie (ak sú s nejakou príchuťou)?
      Biely čaj je odporúčaný ako náhrada, pretože oxidáciou neprechádza.

  • Iveta
    Odpovedať

    Pekný deň, prosím o info ako to je s konzumáciou mrazeneho mäsa a celkovo mrazených výrobkov. Je konzumácia po rozmrazení a následne tepelne pripravení nevhodná? Ďakujem