Čo môžem jesť
Aktuality - HIT
V tomto článku vám prinášame niekoľko užitočných rád, ako si poradiť s histamínovou intoleranciou, čomu sa vyhnúť a čo naopak pridať do svojho jedálnička. Rady su čisto informatívneho charakteru, všetko si treba odskúšať idividuálne a je možné, že vám nebudú všetky vymenované potraviny spôsobovať problémy a naďalej ostanú súčasťou vášho jedálnička.
Doplňte do svojho jedálnička doplnky, ktoré pomáhajú liečiť vaše črevá – sú to napríklad: L-glutamín, aloe vera, koreň sladkého drievka.
Vyhnite sa potravinovým alergénom. Užívajte tie kmene probiotických baktérií, ktoré znižujú produkciu histamínu. Napríklad Lactobacillus rhamnosus a Bifidobacterium longum môžu znižovať produkciu histamínu, zatiaľčo Lactobacillus casei môže zvyšovať aktuálnu hladinu histamínu.
Skúste prírodné antihistaminiká, napríklad kyselinu askorbovú (1000 – 5000mg denne pomáha znižovať histamín). Ďalším výborným doplnkom je Vitamín B6 (50-100mg denne – je dôležitý pre systézu DAO) a Quercetin (3-6g denne najlepšie v prášku, prírodné antihistaminikum, stabilizátor žírnych buniek).
Zvyšujte aktivitu DAO enzýmu, napríklad užívaním doplnkov obsahujúcich DAO (u nás zatiaľ len Daosin) s jedlom.
Znižujte príjem histamínu z jedál. Vyhnite sa:
- Alkoholickým nápojom. Pokiaľ by ste predsa len chceli niečo na prípitok vyskúšajte bezhistamínové vína (nízkohistamínové) od Tvojevino.sk
- Surovým a údeným mäsovým produktom, salámam atď..
- Spracovaným rybím produktom, konzumujte len čerstvo ulovené ryby a morské plody
- Zaváraninám
- Citrusovým plodom
- Čokoláde
- Orechom
- Produktom s kvasnicami a kvasnicovým extraktom
- Sójovej omáčke a fermentovaným sójovým produktom
- Čiernemu a zelenému čaju
- Nenergetickým nápojom a káve
- Zrelým syrom (tvrdým). Konzumujte radšej smotanové syry a cottage cheese.
- Špenátu vo veľkom množstve
- Paradajkám, kečupu a omáčkam z paradajok
- Umelým potravinárskym farbivám a konzervantom
- Niektorým koreninám – čili, klinček, aníz, muškátový oriešok, kari, kajenské korenie
Použitý zdroj: http://primaldocs.com/opinion/histamine-intolerance/
Diskusia
Katka
Dobrý deň, rada by som sa opýtala, či mi viete poradiť, kde na Slovensku by som mohla kúpiť práškový Quercetin tak, ako radíte v článku? Ďakujem za odpoveď.
Darina Šoltisová
Dobrý den, neviem, či je táto stránka aktulna,len mám otázku. Prečo je zelený čaj nevhodný? Dcéra pila len harmančekový, kedže sme sa to niekde dočítali a alergologička nám ho zakázala, že len zelený
JO
Zeleny ma kofein, preto nie. Naopak harmancekovy je jeden z mala ktory sa pri HIT pit moze (rovnako sa moze aj matovy, lipovy a salviovy).
Sandy
v zelenom a čiernom caji sa nachádza kofeín, ten je jedným z dôvodov
Ria
Nie je to skôr tým, že zelený a čierny čaj prechádzajú procesom oxidácie, prípadne fermentácie (ak sú s nejakou príchuťou)?
Biely čaj je odporúčaný ako náhrada, pretože oxidáciou neprechádza.
Iveta
Pekný deň, prosím o info ako to je s konzumáciou mrazeneho mäsa a celkovo mrazených výrobkov. Je konzumácia po rozmrazení a následne tepelne pripravení nevhodná? Ďakujem