Keď sa jedenie stane vedou..

Aktuality - HIT

Prinášamé vám článok publikovaný vo Wiener Zeitung (viedenský denník). Rozhovor s pacientkou Rosa Costa vyzdvihuje niektoré fakty, ktoré stoja za prečítanie a môžu byť pre vás veľmi užitočné. Tu je preklad.

 

Ak niekto trpí jendou alebo viacerými potravinovými intoleranciami, jedenie sa často stáva vedou.

„Radšej by som mala nádor“.

Okolo 30 percent populácie netoleruje fruktózu.

Potravinársky priemysel a gastronómia reagujú postupne.

Už nikdy viac jahody a zmrzlina je absolútne tabu: diagnóza potravinovej intolerancie často zasiahne pacienta veľmi tvrdo. Rosa Costa tiež hovorí, že keď jej diagnostikovali intoleranciu na fruktózu a laktózu, bolo to pre ňu ako trest smrti. „Radšej by som mala nádor. Aspoň by boli schopní mi ho odstrániť“ V súčasnosti sa vyhýba ovociu a zelenine s vysokým obsahom fruktózy, rovnako sa vyhýba mliečnym produktom. Ak ich zje, jej žalúdok je okamžite podráždený.

Na rozdiel od alergií, potravinové intolerancie nie sú záležitosťou imunológie. Intolerancia na laktózu, je napríklad spôsobená nedostatkom enzýmu laktázy. Je buď vrodený, alebo môže byť výsledkom ochorenia, ktoré spôsobuje hnačky, alebo salmonelózu.

Plynatosť, bolesti hlavy, návaly horúčavy: pre rozmanitosť príznakov často trvá roky, kým chorobu diagnostikujú: „Mnohí pacienti nevedia, že hnačka a plynatosť nie sú normálne a že nimi nemusia trpieť, „hovorí Sonja Schnürl-Hofmeister, lekárka špecializujúca sa na potravinové intolerancie.“Moji pacienti majú často za sebou odyseu. Mnohí lekári nie sú dostatočne dôslední na to, a kategorizujú príznaky ako psychosomatické. Costa tiež vidí „vážny stupeň nevedomosti medzi lekármi“. Na druhej strane je ťažké si sám diagnostikovať neznášanlivosť, čo je tiež dôvod, prečo Eva Untersmayr-Eisenhuber, výskumníčka alergií vo viedenskej nemocnic Vienna General Hospital (AKH), trvá na tom, že v prípade, že je podozrenie na neznášanlivosť, je nevyhnutná konzultácia s odborníkom.

„Prehodnotenie predstavy zdravej výživy“

 

Ak je pacientovi diagnostikovaná intolerancia, musí často prehodnotiť svoju doterajšiu predstavu o „zdravej výžive“. Costa je presvedčená, že „neexistujú žiadne všeobecné zdravotné normy“. Napokon, ona sa musela vzdať ovocia a zeleniny. Pre ňu je potravinová intolerancia „spoločensky prijateľná forma poruchy príjmu potravy“ a takto ospravedlňuje fakt, že celý deň myslíte na jedlo. Zistila, že je pomerne komplikované zistiť, čo môže a nemôže jesť, dokonca aj dnes, odmieta vylúčiť zo svojho jedálnička napríklad víno (Vďaka aspoň za Tvojevino.sk – víno bez histamínu). V tomto prípade sa uchyľuje k doplnkom stravy. Lekári však odporúčajú takýto postup len za výnimočných okolností.

Najčastejšou diagnostikovanou intoleranciou je laktózová; trpí ňou 10 až 30% populácie. Potravinársky priemysel na tento fakt zareagoval nasledovne: bezlaktózové maslo, syr a jogurty sú prakticky dostupné v každom supermarkete, tiež v obchodoch so zdravou výživou. Stále viac reštaurácií ponúka vegetariánske jedlá, pripravené bez živočíšnych produktov, teda bez laktózy.

Avšak, v prípade menej bežných intolerancií sa ponuka sortimentu rapídne znižuje, pravdepodobne preto, že obsah fruktózy alebo histamínu v potravinách je veľmi ťažké odhadnúť. Fruktózovou intoleranciou trpí približne 5-7% populácie a približne 1% európanov – odhaduje sa, že počet neregistrovaných pacientov je oveľa vyšší.

Diskusia