Histamínova intolerancia a glutén (lepok)

Aktuality - HIT

Určite ste už počuli o celiakii, dokonca pri HIT nie je vylúčené, že trpíme viacnásobnými potravinovými intoleranciamia alergiami, napríklad celiakiou. U histaminikov je tiež možné, že celiakia potvrdená nebude, no napriek tomu sa po vysadení lepku budete cítiť lepšie. Určite odporúčame vysadiť lepok najmä tým, ktorí držia nízkohistamínovú diétu a príznaky neustupujú. Je to len pár rokov, kedy vedci objavili možnosť rekacie na glutén bez prítomnosti celiakie a nazvali túto formu gluténovej intolerancie „Non-celiakálna gluténová intolerancia“, alebo tiež „Glutén senzitivita“. Bohužiaľ v dnešnej dobe tento pojem dokáže od celiakie rozlíšiť len málokto. Dá sa povedať, že človek reaguje na glutén prudko, bez prítomnosti celiakie, či alergie, a síce nedochádza k poškodeniu črevnej flóry, príznaky sú rovnaké ako pri celiakii.

 

Čo to vlastne je ten lepok?

Lepok (glutén) je stavebný proteín, ktorý sa nachádza v obilninách ako pšenica, žito či jačmeň. Uvádza sa, že keď boli pred desiatimi tisícmi rokov zaradené do stravy obilniny obsahujúce lepok, jednalo sa o evolučnú chybu, ktorá viedla ku vytvoreniu ochorenia po požití lepku, známej ako celiakia. Ako celiakia, tak aj alergia na pšenicu, sú výsledkom pôsobenia špecifickej imunitnej odpovedi organizmu. Narozdiel od alergie na pšenicu, keď telo reaguje na antigén prehnanou imunitnou odpoveďou cez IgE protilátky a uvoľnením histamínu, celiakia je autoimunitné ochorenie. Gliadín, hlavný antigén v gluténe, vie narobiť veľkú škodu. Má sám o sebe aglutinačnú aktivitu, redukuje množstvo aktínu, zastavuje rast buniek, vyvoláva bunkovú smrť, spôsobuje nerovnováhu v redoxnom systéme a prestavuje cytoskeleton buniek sliznice tráviacej sústavy. Vystavením predispozične citlivých črevných buniek gluténu, vedie ku poškodeniu črevnej bariéry a spúšťa sa imunitná odpoveď, kedy imunitný systém napáda bunky vlastného čreva. Akonáhle je informácia o nebezpečí uložená do imunitnej pamäti, môže celiatik pocítiť symptómy „lepkového zápalu“ v každom orgáne. Okrem čreva môžu byť napadnuté tiež svaly, srdce, slezina a ďalšie orgány, a miera a množstvo symptómov potom narastá. Podľa odborníkov je celiakia v tejto dobe podhodnotená a včas sa podarí zachytiť len malé množstvo pacientov. Postupne dochádza ku degradácii črevnej sliznice – zničeniu tzv. klkov, ktoré zväčšujú plochu pre absorbciu živín. Pokiaľ sú klky poškodené, dochádza ku zníženiu plochy a postupne ku zníženiu prijímania potrebných živín, malabsorbcii a ďalším prejavom. Neliečená celiakia vedie až ku trvalému poškodeniu čreva, či rakovine (a mnoho ďalším ochoreniam ako je napríklad únavový syndróm). Celiakia sa veľmi často prejavuje už v detstve, ale môže sa tiež dlho ukrývať (tzv. Latentná forma, niekedy musí plne prepuknúť). Ako sa spozná, kto má precitlivelé črevné bunky? Ukazuje sa, že veľká časť celiatikov nesú haplotyp HLA-DQ2 či HLA-DQ8. Akonáhle trpíte nešpecifikovanými hnačkami, chudnutím (alebo naopak bezdôvodné priberanie), bolesťou brucha, plynatosťou, bolesťou kĺbov. Osteoporózou, svalovými kŕčmi, anemickými stavmi, problémami s menštruáciou, zmenami v chovaní, neplodnosťou, bolesťou zubov atď, možno by ste mali zistiť, ako vaše telo reaguje na lepok.

Diskusia