Bezmäsité jedlá - Recepty

Veľmi dobre vieme, že zohnať čerstvé mäso vie byť občas problém. Prinášame Vám preto chutné bezmäsité recepty do diéty v histamínovej intolerancie.

Netradičné rizoto

Máte radi rizoto? V tradičných slovenských kuchyniach sa vyskutujú zväčša jeden variat avšak my Vám prinášame recept na netradičné rizoto. Nechajte sa inšpirovať. Potrebujeme: 125 g (1 hrnček) basmati ryže (môžeme použiť akúkoľvek, podľa chuti), brokolicu, strúčik cesnaku, morčaciu šunku premier (môže, ale nemusí byť), 1/2 mozzarelly, soľ, mleté čierne korenie, repkový olej. Postup: Na repkovom […]

Zemiaky trochu inak

Vedeli ste, že sa zemiaková kaša dá pripraviť aj na sladko? Nie? Dá a nie je na tom nič nezvyčajné. Akurát sa môžu objavovať akési predsudky našich starých mám o tom, že sa zemiaková kaša má podávať na slano a najlepšie k mäsu. Nuž doba sa mení a keďže my histaminici máme pomerne dosť okresaný […]

Cuketové lievance

Milujete lievance? Skúste zdravšiu verziu – cuketové lievance. Ozdobiť si ich môžete napríklad cottage syrom a čučoriedkami, čo vytvorí jedinečnú kombináciu chutí.   Potrebujeme: 1 hrnček múky ¾ ČL kypriaceho prášku ¼ ČL soli 2 vajcia (oddelíme žĺtka a bielka) 1 hrček mlieka 1 PL medu 2 PL rozpusteného masla 1 hrnček nahrubo postrúhanej cukety 2 […]

Nasi Goreng

Nasi Goreng je indonézska smažená ryža. Je to jedno z najznámejších a najpopulárnejších jedál a nájdete ho nielen v Indonézii, ale aj napríklad v Holandsku (rijstafel), toto jedlo podávajú skôr ako prílohu. Existuje mnoho variácií, zvyčajne do ryže proste nahádžete, čo doma nájdete. Veľmi obľúbená je varianta s morskými plodmi, ktorú môžete napríklad uvariť vašim […]

Zemiakové štvorčeky

Recept zo stretnutia histaminikov na zemiakové štvorčeky. Potrebujeme: 500g zemiakov 250g tvarohu 200g múky 2-3 PL oleja 1 ČL soli Po uvarení zemiaky roztlačíme, pridáme tvaroh, múku, olej, soľ a vymiesime cesto, ktoré rozvaľkáme na plechu a potrieme olejom/maslom, ľubovoľne posypeme. Pečieme pri teplote 200 stupňov asi 10 – 15 minút do ružova. Autor receptu: […]

Nátierka s medvedím cesnakom

Keďže sme tu mali nedávno otázku, či sa môže konzumovať medvedí cesnak, rozhodli sme sa pridať zopár nápadov, ako ho môžeme pridať do svojho jedálnička. Napríklad takáto jednoduchá nátierka.   Potrebujeme: zopár listov medvedieho cesnaku biely cottage cheese kúsok masla soľ   Postup: Medvedí cesnak nakrájame alebo natrháme na malé kúsky, zmiešame s cottage cheesom […]

Pečené kapustové steaky

Počuli ste už o kapustových steakoch? Asi nie. Pečená kapusta je jednoduchá na prípravu, chutí skvele a môžete ju podávať ako prílohu, či jesť ako hlavné jedlo. Príprava trvá 5 minút, pečenie hodinu. Počet porcií záleží od veľkosti kapusty.   Potrebujeme: 1 väčšiu hlávku kapusty olivový olej 2-3 strúčiky cesnaku (ak tolerujete) čerstvo pomleté čierne […]

Vyprážaný karfiol

Veľa ľudí by si pri myšlienke na vyprážané jedlo povedalo, že je moc kalorické a nezdravé. Avšak pri dodržiavaní prísnej diéty si človek zaslúži aj malé občasné zhrešenie. Možno sa Vám to bude zdať zvláštne, ale pre mnohých histaminikov predstavuje čerstvo pripravený „vyprážaný pokrm“ tolerantnú maškrtu, ktorou si je možné obohatiť jedálniček. Karfiol predstavuje jeho […]

Mrkvové pyré

Mrkva prirodzene vysoký obsah beta karoténu, ktorý sa v pečení mení na vitamín A. Tiež obsahuje vitamín K a C, draslík a horčík. Vitamíny sa lepšie vstrebávajú skombinovaním mrkvy a zdravých tukov. Množstvo porcií závisí od množstva použitej mrkvy a veľkosti porcií. Približne však z uvedeného množstva pripravíte 6 porcií, recept je jednoduchý, príprava vám zaberie […]

Rizoto z hnedej ryže

Chutné rizoto, tentokrát z hnedej ryže. Ingrediencie môžete obmieňať podľa vlastných preferencií. Ingrediencie sú pre 2-4 osoby.   Potrebujeme: 100-200g hnedej ryže 2-4 karotky 2-4 póry 2-4 strúčiky cesnaku 1-2 červené cibule 3-6 cm čerstvého zázvoru 75-150g mrazeného hrášku 30-60ml sezamového oleja 50-100g slnečnicových alebo sezamových semiačok Postup: Necháme zovrieť vodu a uvaríme ryžu podľa […]