Bezmäsité jedlá - Recepty

Veľmi dobre vieme, že zohnať čerstvé mäso vie byť občas problém. Prinášame Vám preto chutné bezmäsité recepty do diéty v histamínovej intolerancie.

Cviklové krémové rizoto

Nedávno sme si chceli uvariť niečo z cvikle, našli sme v bio obchode kokosovú smotanu, doma bola ryža a vznikol tento recept. Príprava je jednoduchá, keďže sa cvikla varí pomerne dlho, celé vám to potrvá asi hodinku. Množstvo porcií záleží od množstva ryže a cvikle, uvedené ingrediencie sú približne na tri porcie.   Potrebujeme: 1 […]

Arabský chlieb

Cesto na tento chlieb je až smiešne ľahké pripraviť, jeho príprava vám zaberie len dve minútky miesenia. Chlieb je mäkký a poddajný, ideálny na naplnenie čímkoľvek, čo máte radi a môžete jesť. Cesto vydrží asi tri dni, takže si ho môžete nachystať aj dopredu, pretože pri príprave musí pol hodinku odpočívať . Z uvedených ingrediencií pripravíte […]

Zapečené zemiaky s ricottou

Celkový čas prípravy je asi 1h a 45min, pripravíte takto 6 porcií. Potrebujeme: 6 stredných zemiakov 1½ hrnčeka ricotty ¼ hrnčeka čerstvej nasekanej petržlenovej vnate ¼ ČL čierneho korenia 1 vajce   Postup: Predhrejeme rúru na 190°C a pečieme zemiaky asi 1 hodinu domäkka. Keď sú hotové, prekrojíme ich na polovice a vydlabeme vnútro. Vydlabané […]

Karamelizované reďkovky s mätou

Na 2-3 porcie reďkoviek budeme potrebovať 10 minút času a nasledovné ingrediencie.   Potrebujeme: 2 zväzky reďkovky, očistené od listov a stoniek, prepolené kokosový olej tenké plátky mäty 1½ lyžičky kokosového cukru morská soľ   Postup: Vo veľkej panvici zohrejeme kokosový olej na strednej teplote. Poukladáme na panvicu reďkovky, rozkrojenou stranou nadol, pridáme štipku soli […]

Guacamole bez avokáda

Tento recept je na guacamole, kde je namiesto vysokohistamínového avokáda použitá brokolica. Histaminici netolerujú avokádo vôbec, alebo len veľmi malé množstvá. A niektorí sami viete, že keď začnete jesť guacamole, nedá sa prestať. Brokamole je ideálnou náhradou a hlavne nízkohistamínovou! Ochutiť si ho môžete podľa vlastných preferencií, ak vám nevadí limetka a koriander, nešetrite!   […]

Pohánka s makom a jablkom

Pohánka sa v niektorých zoznamoch vyskytuje ako zakázaná potravina, nie je však vysvetlené prečo. Nie je žiadny presvedčivý dôkaz, že by pohánka obsahovala histamín alebo iné biogénne amíny, dokonca nie je zaradená ani medzi histamínové uvoľňovače. Pohánka je okrem toho vhodná pre psychicky a fyzicky namáhané osoby, posilňuje imunitu a využiva sa pri detoxikácii. Skúste […]

Pečené zemiakové placky

Zemiakové placky pečené v rúre s minimom oleja. Potrebujeme: 400g postrúhaných zemiakov 2 vajcia polooštiepok 2 strúčiky cesnaku majoránka, drvená rasca (iba ak tolerujete!) čierne korenie soľ olivový olej Z postrúhaných zemiakov vytlačíme vodu, pridáme dve vajcia. pretlačený cesnak a korenie podľa chuti a našej tolerancie. Nahrubo postrúhame polooštiepok a primiešame do zmesi. Plech vystelieme […]

Brokolicovo-karfiolové pyré

Vyskúšajte tento jednoduchý a rýchly recept! Pyré môžete jesť ako prílohu, tiež je to výborné jedlo pre malé deti. Recept je na 8 porcií, pripravíme ho asi za 15 minút.   Potrebujeme: 3 PL olivového oleja 1 veľký karfiol, nakrájaný na ružičky 1 menšiu brokolicu, nakrájanú na ružičky 1 ČL soli ¾ hrnčeka vody čierne […]

Karfiolová ryža

Potrebujeme: 1/2 karfiolu olej (olivový, kokosový,…) 1 cibuľa 1 strúčik cesnaku mleté čierne korenie soľ Karfiol si dobre umyjeme, osušíme  a rozdelíme na ružičky. Ružičky môžeme postrúhať na strúhadle na veľkosť ryže alebo ich môžeme vložiť do mixéru a pomixovať. Na rozohriatej panvici s olejom si opražíme najemno nakrájanú cibuľu a cesnak. Pražíme cca 3-4 […]

Tekvicové rizoto

Tekvica Hokkaido ma skvelú chuť, a preto mi tak učarovala. Ak ju máte, tiež veľmi radi, vyskúšajte ju na spôsob rizota. Potrebujeme: 1 malá tekvica Hokkaido 5 ks šampinónov (iba ak tolerujete!) 150g ryže cibuľa čierne mleté korenie soľ V hrnci si opražíme najemno nakrájanú cibuľu a pridáme umytú a na kocky nakrájanú tekvicu. Ak […]