Bezmäsité jedlá - Recepty

Veľmi dobre vieme, že zohnať čerstvé mäso vie byť občas problém. Prinášame Vám preto chutné bezmäsité recepty do diéty v histamínovej intolerancie.

Tvarohové šúlance s makom

Mak patrí medzi spornú potravinu, čo sa týka histamínovej intolerancie. Niektorým ľudom jej konzumácie nerobí žiadne problémy, iným práve naopak. Ak sami neviete ako na mak reagujete, začnite s makom opatrne v malých množstvách. Tvarohové šúlance môžete dochutiť a ovocím podľa toho, ktoré tolerujete. Potrebujeme: 250g jemne hrudkovitého tvarohu 1 vajce soľ 200g múky (špaldová, […]

Cuketové špagety s bazalkovým pestom

Ľahké jedlo, ktoré zasýti. Na prípravu môžete použiť špiralizér, s ktorým sa dajú vytvoriť krásne špagety. Potrebujeme: 2 veľké cukety olej (olivový, kokosový, repkový,..) čerstvá bazalka strúčik cesnaku orechy (kešu, píniové,… podľa toho, ktoré tolerujeme) soľ korenie Cukety si najprv očistíme od zelenej šupky. Na vytvorenie cuketovým špagiet môžeme použiť stroj (na internete ho nájdete […]

Cuketa plnená pšenom

Príprava týchto chutným plnených cukiet nám potvrvá asi 60 minút, ingrediencie sú pre dve osoby. Použitie korením, cibule a cesnaku si modifikujte podľa individuálnej tolerancie.   Potrebujeme:  2 cukety  125 g pšena   vývar zeleninový (na uvarenie pšena)  3 ČL červenej mletej papriky  1 cibuľa  1 ČL byliniek  1 strúčik cesnaku  olivový olej  soľ,  korenie   Postup: Cibuľu a cesnak si nakrájame nadrobno. Prichystáme si cukety, odrežeme vrchnú […]

Špargľové rizoto

Ďalšia variácia rizota. Suroviny sú na 4 porcie, doba prípravy 30 minút.   Potrebujeme: 4 hrnčeky zeleninového vývaru 40g masla 1 PL olivového oleja 1 pór, len biela časť, nakrájaná na tenké prúžky 2 strúčiky cesnaku (ak tolerujete), drvené 1½ hrnčeka Arborio ryže 2 zväzky zelenej špargle, konce odrežeme, nakrájame na 4cm kúsky 1 hrnček mrazeného […]

Šalát s grilovanou tekvicou a mrkvou

Počas tekvicovej sezóny určite nevynechajte tento chutný šalátik! Skúste použiť tekvicu hokkaido, ktorá je nízkohistamínová. Štyri porcie pripravíte za menej ako 25 minút.   Potrebujeme: 1 zväzok baby karotiek 600g tekvice (hokkaido), odzrnkovanej, nakrájanej na tenké mesiačiky 100g miešaných šalátových listov ½ hrnčeka pekanových orechov, opečených, hrubo nasekaných 100g ricotty olivový olej soľ, korenie   […]

Placky z pšena, karfiolu, hrášku a ricotty

Príprava placiek trvá asi 40 minút, z uvedených množstiev upečiete 12 placiek, z nich sa najedia 3-4 osoby. Pokiaľ tolerujete jogurt, v postupe je aj návod na chutný dip k týmto plackách. Namiesto mäty sa dá použiť akákoľvek čerstvá bylinka.   Potrebujeme: 1/3 hrnčeka pšena 1 hrnček vody 300g karfiolu, nakrájaný na ružičky 1 hrnček […]

Ryžový šalát

Výborný studený šalát, ktorý poslúži počas horúcich dní ako rýchly a chutný obed. Treba brať na vedomie, že nie každý histaminik znáša stonkový zeler a ostatné ingrediencie, prispôsobte si recept podľa seba. Príprava trvá asi 30 minút a ingrediencie sú približne na 2-3 porcie.   Potrebujeme: 1 hrnček dlhozrnnej ryže 2 zelerové stonky, nasekané najemno […]

Špaldové palacinky s ovocím

Palacinky pozná každý. Niekto ich ma rád nasladko, iný naslano, alebo zapekané, prekladané či zrolované. Pre ich prípravu netreba žiadne špeciálne suroviny. Len  – mlieko, vajíčko, múku a tuk. Máme tu verziu pre ľudí trpiacich syndrómom histamínvej intolerancie.  Z uvedenej dávky upečieme cca 5 palaciniek. Potrebujeme: 100g (1 hrnček) špaldovej múky 3 dcl mlieka (kokosové, ryžové, […]

Pšeno s opečenou mrkvou

Ďalšia variácia zo pšena, veľmi chutný, zdravý a hlavne nízkohistamínový recept. Doba prípravy je asi 45 minút, ingrediencie asi na dve porcie.   Potrebujeme: 4 PL olivového oleja 1 hrnček pšena 1 ČL rasce (ak tolerujete) 2,5 hrnčeka vývaru alebo vody 6 stredných mrkví, olúpané, nakrájané na kúsky soľ, korenie 1/4 šálky pražených mandlí 1/4 šálky […]

Zelenina s vajíčkom

Potrebujeme: 2 vajcia lyžica olivového oleja 2 stredné zemiaky ½ cukety ½ červenej papriky 4 stredne veľké hríby (podľa vášho výberu) 1 šalotka 1 strúčik cesnaku 1 polievková lyžica čerstvej bazalky 1 polievková lyžica čerstvého oregana soľ a korenie Očistíme zemiaky, nakrájame na kocky, dáme variť do hrnca s osolenou vodou a privedieme do varu. Varíme […]