Obsah histamínu v jednotlivých potravinách

Histamínová intolerancia - HIT

Tabuľka je spracovaná podľa stránky www.food-intolerance-network.com, keďže sa zoznamy povolených potravín často odlišujú, prečítajte si aj ostatné príspevky týkajúce sa vhodnosti potravín.

Táto tabuľka obsahuje niektoré zo známych množstiev histamínu, ktoré boli nameraná v jednotlivých potravinách. V súčasnosti existuje veľmi málo literatúry, ktorá podáva takýto druh informácie. Viac detailnejší zoznam je možné nájsť s Tabuľke potravín zoradených podľa tolerancie.

Množstvo histamínu v potravinách úzko závisí od externých faktorov (spôsob spracovania, pôvod, skladovanie..) To znamená, že tieto hodnoty sú extrémne variabilné. Hodnoty uvedené nižšie slúžia iba na účel všeobecného návodu!

V tomto článku môžete nájsť prehľad problematických vysokohistamínových potravín!

 

Ako čítať tabuľku:

>vyjadruje, že boli namerané aj vyššie hodnoty, ale zdroje nie sú správne stanovené

<vyjadruje, že sú u týchto potravín možné aj nižšie hodnoty

 

Potravina

Histamín (g/kg) Histidín (g/100g) Histamín (g/100g)
Pekárske droždie 1600 0,16000
Kyslá kapusta 200,00 / 9-130(3) 0,02000
Nakladané uhorky(2) 16-75,00 0,00750
Kokosový orech 70,00 0,00700
Špenát 60,00 0,055 0,00600
Biela ryža 2,80 0,170 0,000280
Baklažán 26,00 0,00260
Sójové bôby 25,00 0,830 0,00250
Rajčina 25,00 0,00250
Avokádo 23,00 0,030 0,00230
Pšeničné zrno 3,50 0,280 0,00035
Jablko 0,70 0,00007
Potravina Histamín mg/kg Potravina Histamín mg/kg
Alkoholické nápoje* Ryby (čerstvé)
Červené vína (výber)(1) 0,6-3,8> Pstruh 333
Rakúske biele vína (výber)(1) 0,01-0,12> Sleď 35
Šampanské 0,67(1)-11 Losos 2
Pivo(1) 0,02-0,05 Treska 0,1-77
Sardinky 15-180
Syry Ančovičky 170
Brie 35 Tuniak 170
Cottage cheese 1-28
Ementál 10-2500 Rybie prsty 0,1
Kozí syr 9
Parmezán 13-580 Mäso (čerstvé)
Rokfort 1-2300 Kuracie mäso(1) < 1
Ovčí syr 4-61 Hovädzia pečeň 65
Bravčové mäso 0,3-45
Mliečne produkty Morčacie mäso 0,2-6
Plnotučné mlieko 0,6-3 Hovädzie mäso(1) < 2,5
Odstredené mlieko 0,8  
Smotana 2
Tvaroh 0,3
Jogurt 2,1(1)>

 

Alkoholickým nápojom je vo všeobecnosti vhodné sa vyhýbať, pretože blokujú funkciu DAO!

 

 

Spracované podľa:

http://www.food-intolerance-network.com/food-intolerances/histamine-intolerance/food-list-with-histamine-levels.html

 

 

Použité zdroje:
Jarisch, R. „Histaminunverträglichkeit“, Thieme Verlag TB 2. Auflage

Ekici, K., H. Coskun, 2004: Histamine Contents of Some Commercial Vegetable Pickles. Pakistan Journal of Nutrition 3

197-198(3) Taylor, S.L., M. Leatherwood and E.R. Cieber, 1978: Histamine in Sauerkraut. J- Food Sci., 1030-1032

Souci-Fachmann-Kraut, Lebensmitteltabelle für die Praxis, 3.Auflage

Diskusia