Nízkohistamínová diéta a zoznam potravín

Histamínová intolerancia - HIT

Tento článok je spracovaný podľa stránky www.histamineintolerance.org.uk, keďže sa zoznamy povolených potravín často odlišujú, prečítajte si aj ostatné príspevky týkajúce sa vhodnosti potravín. 

Svet potravín je dynamický, čo znamená že neustále prebiehajú výskumné projekty, ktoré ovplyvňujú spôsob akým sú potraviny chápané, prijímané a akceptované.

Treba pripomenúť, že tento, alebo akýkoľvek iný zoznam potravín, ku ktorému sa dostanete z rôznych zdrojov (internet) – majú byť vnímané LEN ako forma návodu a nie striktne. Je to najmä preto, že veľa pacientov s HIT sa musí pasovať s viacerými intoleranciami a alergiami, preto je vhodné jedálniček konzultovať so svojim lekárom.

Ak budete postupovať podľa nasledovných rád, budete schopní pozorovať pozitívnu zmenu po približne štyroch týždňoch eliminačnej diéty, o ktorej píšeme v článku Život s HIT.

Pacienti s histamínovou intoleranciou majú rôzne hraničné body, teda úrovne intolerancie, takže po úspešnom ukončení eliminačnej diéty je ďalším krokom stanoviť si hraničnú (prahovú) úroveň, s cieľom ju postupom času zlepšovať. Je dôležité konzumovať jedlá s nízkym obsahom histamínu. Pamätajte, že neexistuje nič ako „bezhistamínová diéta!“

 

Tu je zopár základných pravidiel:

  • vyhnite sa, alebo obmedzte konzervované a hotové potraviny
  • vyhnite sa, alebo obmedzte zrejúce a fermentované potraviny (zrejúce syry, alkohol, produkty obsahujúce kvasnice, atď..)
  • kupujte a jedzte čerstvé produkty, čo najčastejšie
  • snažte sa nenechávať potraviny dlho mimo chladničky (hlavne mäso)
  • presvedčte sa, že miesto (kuchyňa), kde pripravujete jedlo, je vždy čisté
  • naučte sa variť!!!

 

Potraviny s nízkym obsahom histamínu:

  • čerstvé mäso (chladené, mrazené, alebo čerstvé)
  • čerstvo chytená ryba
  • kura (bez kože, čerstvé)
  • vaječný žĺtok
  • čerstvé ovocie – s výnimkou jahôd, je väčšina čerstvého ovocia považovaná za nízkohistamínové
  • čerstvá zelenina – okrem paradajok
  • ryžové cestoviny, ryžový chlieb (bez kvasníc), ryžové chlebíky, ovsené vločky, ryžové krekry, pšenová múka, cestoviny (pšeničné a kukuričné)
  • čerstvé pasterizované mlieko a mliečne produkty
  • náhrady mlieka – kokosové, ryžové
  • krémový syr, maslo
  • väčšina olejov na varenie – overte vhodnosť pred použitím
  • väčšina listových byliniek – overte vhodnosť pred použitím
  • väčšina necitrusových ovocných džúsov
  • bylinkové čaje – okrem tých spomínaných nižšie

 

Vysokohistamínové potraviny:

  • alkohol
  • nakladané alebo konzervované potraviny – uhorky
  • zrejúce syry
  • údené mäsité produkty – salámy, šunky, klobásy
  • mušle
  • fazuľoviny a strukoviny – cícer, sója
  • oriešky – arašidy, vlašské orechy, kešu
  • čokolády a ostatné kakaové produkty
  • väčšina citrusových plodov
  • pšeničné produkty
  • ocot
  • hotové jedlá
  • slané pochutiny, sladkosti s konzervantmi a pridanými farbivami

 

Uvoľňovače histamínu:

  • väčšina citrusových plodov – kivi, citrón, limetka, ananás, slivky
  • kakao a čokoláda
  • orechy
  • papája
  • fazuľoviny a strukoviny
  • rajčiny
  • aditíva – benzoáty, siričitany, dusičnany, glutamány, potravinové farbivá

 

DAO blokátory:

  • alkohol
  • čierny čaj
  • energetické nápoje
  • zelený čaj
  • maté čaj

 

Diskutabilné:

  • jogurt – záleží od bakteriálnej kultúry
  • vaječné bielka – nevhodné len v surovom stave

 

Preložené z: www.histamineintolerance.org.uk

 

Použité zdroje:

NMI Portal für Nahrungsmittel Intoleranz, Histaminunverträglichkeit – Richtige, Ernährung

Maitz, L., Novak, N. (2007): HIstamine and histamine intolerance. American Journal of Clinical Nutrition, 2007.

Jarisch, R.: Histaminunverträglichkeit. Thieme Verlag, 2nd Edition

Diskusia

  • Petra
    Odpovedať

    Dobrý deň,
    ako je to prosím s lekvárom, myslím domáci, kupovaný som už zistila dávno, že mi nerobí dobre. A ostatné domáce kompóty, zaváraniny…

    • Jana Vojtková

      Dobrý deň,

      áno domáci lekvár býva zvyčajne v poriadku. Kompóty a zaváraniny veľmi neodporúčame..

  • Gabika
    Odpovedať

    Dobry den, chcela by som sa spytat na domáce sušené jablká a slivky?

    • Jana Vojtková

      Dobrý deň, sušené ovocie vo všeobecnosti veľmi netolrujeme. Avšak v prípade domácich to môže byť inak, neexistuje ale jednoznačná odpoveď a musíte to jednoducho na sebe odskúšať.

  • Helena Tajnaiová
    Odpovedať

    môže sa používať sóda bikarbona, resp.kypriaci prášok?

    • Ľubica Kubinová

      Dobrý deň, sóda bikarbóna by nemala robiť problém a vyskúšajte kypriaci prášok s vinným kameňom.

  • SONA KRALIKOVA
    Odpovedať

    CHCEM ZISKATINFORMACIE O HISTAMINE

  • Nikol
    Odpovedať

    Dobrý deň, vedeli by ste mi poradiť. Mam diagnostikovanu HIT, lenže mne nespôsobuje traviace ťažkosti, ale skôr pretrvavajuce kožne (sliznice a pod..) , tým pádom si neviem odsledovať ktoré potraviny mi robia „zle“ a ktoré „dobre“ a na každej stránke su spomenuté ine pripadne je knim dopisane, že to treba odsledovať , ale ja nemám ako. Myslíťe , že sa môžem riadiť týmto zoznamom, ktorý ste uvideli na stránke? Ďakujem

    • Katka

      Dobrý deň, ja mam tiež kožné ťažkosti.Prave začínam diétu nizkohistaminovu, tak uvidíme:) mne tiež nebýva zle ale mam aj intoleranciu na laktozu aj HIT

  • Katarína
    Odpovedať

    Dobrý večer, mám diagnostikovanú HIT, zbavila som sa migreny, ale mávam bolesti pod ľavým rebrom. Môže to súvisieť?

  • Simona
    Odpovedať

    Dobry den prajem, prosim Vas viete poradit co najcastejsie sposobuje migrenu? Vopred pekne dakujem

  • Vlasta
    Odpovedať

    Dobry den ako je to s fajcenim? Smie sa fajcit ci vobec ?

  • Martina Pastuchova
    Odpovedať

    Dobry vecer, viem ze v najlepsom pripade mi da fundovanu odpoved lekar..
    Ale pytam sa..moze mi histaminova intolerancia sposobovat silne zalienenie v oblasti krka, mam totiz pocit taky ako ked vam konci zapalove respiracne ochorenie a vam isu vsetky hlieny von..kaslem az sa davim hlienom..a k tomu mavam nafuknute brusko, zastavene vetry, a dost pravidelne riedku stolicu..som vecne unavena a zreprimovana..testy na celiakiu dopadli negativne, a nebola mi zistena ziadna potravinova intolencia..
    Alebo mi to moze sposobovat candida, ktoru mam zdiagnostikovanu.
    Vdaka za odpoved.
    Martina

  • jana parillova
    Odpovedať

    Prosím dá sa komunikovat aj osobne s Vami,alebo telefonicky?

  • Gabika
    Odpovedať

    dobrý deň, mám malú dva a pol ročnú dcérku s čerstvo diagnostikovanym HIT. Miluje jogurty a mliečne nápoje všeobecne. Čítala som ze sa neodporúčajú acidofilné mlieka a jogurty so živými kultúrami. Napr.takého Pribinacika môže? resp. viete poradiť aké výrobky jej dávať? vďaka za odpoveď!

  • Lukáš
    Odpovedať

    To je super že nikto neodpovedá.

  • PETRA
    Odpovedať

    Mám HIT spolu s alergiou. Najväčší problém je ze beriem lieky na alergie ale stále má svrbia oči a mam sústavne plný nos. Inak na pokožke nemám žiadne príznaky

  • Anna
    Odpovedať

    Ja mam podobny problemHIT,mna svrbi pokožka na rukach a nohach Čo je vhodne použit?Fenistil velmi nepomaha občas pomože Psylo balzam a hlavne chladenie vodou.Niekedy je to aj počas noci kedy nespavam aj 4 hodiny.