Zápal ako pôvodca histamínovej intolerancie?

Aktuality - HIT

Zápaly sú v posledných dňoch horúcou témou, keďže čoraz viac výskumov poukazuje na fakt, že zápal v tele môže byť príčinou mnohých chronických ochorení. Môže ísť o pacientov s HIT, ale zápal tiež spôsobuje obezitu, alergie, periférnu neuropatiu, cukrovku, srdcové choroby, mŕtvicu, migrény, problémy štítnej žľazy, zubné problémy, ale aj rakovinu. To všetko sú stavy spôsobené zápalom. Pridaním protizápalových potravín do jedálnička, môžete zredukovať príznaky, ktorými trpíte pri histamínovej intolerancii a tiež znížiť riziko vzniku týchto ostatným bežných chorôb.

Čo je zápal? Zápal je súčasťou imunitnej odpovede organizmu. Je to pokus tela o sebaobranu. Keď telo pociťuje niečo škodlivé alebo dráždivé, vzniká automatická odpoveď v snahe problémy odstrániť. Prvé známky zápalu v tele preukazujú, že telo sa snaží liečiť samo.

Problém nie je v zápale samotnom, ale nastáva ak zápalová odozva pretrváva a začína sa stávať chronickou, kedy začíname pociťovať problémy. Neustále vystavovanie organizmu stresu, polutantom v prostredí a nezdravému jedlu, to všetko prispieva k tomuto narastajúcemu problému chronických zápalov.

Kde zápal začína? Vedeli ste, že väčšina zápalov začína v čreve? Už ste niekedy počuli pojem „deravé črevo?“ Deravé črevo poukazuje na myšlienku, že neustálym útokom liekov, stresu a potravín, ktoré vaše telo nie je schopné správne stráviť, je vaša črevná sliznica poškodená. S našim stresujúcim životným štýlom, environmentálnymi toxínmi a jedlom chudobným na reálne živiny, ako pôvodná sliznica prirodzene zaniká, nie je sliznica nášho čreva schopná úplne regenerovať a liečiť sa. To zanecháva v sliznici malé medzery, ktoré dovoľujú bielkovinám a iným „cudzím“ časticiam dostať sa do nášho tela a vytvárať celý rad chorôb.

Tieto cudzorodé častice, toxíny a bielkoviny vyvolávajú imunologickú reakciu v tele, ktorá sa prechádza do zápalu. Keďže tieto spúšťače zápalu pretrvávajú, váš imunitný systém sa stále čím ďalej, tým viac preťažený, čo vedie k chronickej chorobe. Dáva to zmysel nie?

Tak čo mám robiť? Liečba známok a príznakov zápalu užívaním liekov ako ibuprofen a iné, nerieši podstatu problému. Maskovanie zápalu a potláčanie imunitnej odpovede je len dočasné riešenie, ktoré len zametie problém pod koberec.

To, čo dávate telu na dennej báze, výrazne ovplyvňuje množstvo zápalu v tele. Prvým krokom je vyhnúť sa potravinám, ktoré v skutočnosti spôsobujú v tele zápal. Tu je prehľad týchto potravín, aby ste ich vedeli obmedziť (väčšina sa zhoduje s potravinami, ktoré pri HIT nesmieme, takže jedálniček veľmi nezúžime):

  • všetky spracované potraviny (vrátane spracovanej bielej múky a obilnín)
  • lepok/glutén
  • hydrogenované a čiastočne hydrogenované oleje
  • rastlinné oleje ako je repkový, sójový, slnečnicový, svetlicový, hroznový, kukuričný, atď. (vysoko spracované a plné Omega-6-kyselín)
  • rafinovaný cukor
  • alkohol
  • glutaman sodný (MSG)

Ďalší krok je zaplniť svoj tanier potravinami, ktoré v skutočnosti so zápalom bojujú.

 

 

Použitý zdroj:

http://www.savorylotus.com/top-8-anti-inflammatory-foods/

Diskusia