Zázvorové perníčky
Recepty
Aj my Histaminici si môžeme užiť vianočné perníčky! Príprava cesta vám potrvá asi 30 minút, potom treba nechať cesto aspon hodinku odležať a samotné pečenie zabere 8 minút. Pripravíte asi 25-30 perníčkov.
Potrebujeme:
- 1 ľanové „vajce“ (ako ho pripravíte sa dozviete v postupe)
- ½ hrnčeka hnedého cukru
- ¼ hrnčeka mandľového masla
- 3 ČL trstinovej melasy
- ¼ hrnčeka masla
- ¾ ČL zázvoru
- ½ ČL škorice
- ¼ČL soli
- ½ ČL sódy bikarbóny
- 1½ hrnčeka bezlepkovej múky (alebo akákoľvek vám vyhovuje)
Postup:
Vo veľkej miske pripravíme ľanové vajíčko tak, že zmiešame lyžicu ľanových semienok s 3 lyžicami teplej vody, premiešame a vložíme na 5 minút do chladničky. Potom pridáme všetky ingrediencie okrem múky a rozšľaháme mixérom.
Pridáme múku a premiešame drevenou varechou, pokiaľ cesto nemá správnu konzistenciu (množstvo múky závisí od vašej zmesi). Prikryjeme a vložíme do chladničky na 1 hodinu, najlepšie na noc.
Keď je cesto odležané, predhrejeme rúru na 180°C. Opatrne rozvaľkáme cesto medzi dvoma papiermi na pečenie, ktoré posypeme múkou. Odstránime vrchný papier a vykrajujeme tvary formičkami, ktoré môžeme pred vykrajovaním tiež pomúčiť.
Vykrojené perníčky prenesieme na papieri na plech, alebo veľký tanier a na 5 minút dáme zamraziť, aby spevneli.
Teraz už len naukladáme perníčky na plech, pričom medzi nimi nechávame dostatočné medzery a pečieme 8-10 minút, pokiaľ nie sú okraje zlatisté.
Po vybratí z rúry necháme perníčky odpočinúť 2-3 minúty, potom ich prenesieme do chladu a necháme vychladnúť.
Po vychladnutí si ich môžete ozdobiť, napríklad cukrovou polevou, alebo len posypať cukrom. Skladujeme pri izbovej teplote, pre dlhodobejšie skladovanie ich môžete zamraziť.
Dobrú chuť!
Diskusia