Skladovanie potravín vo vákuových nádobách

Aktuality - HIT

Uvažovali ste kúpe vákuových nádob, ale neviete či to má zmysel a ako to je s tvorbou histamínu v takejto nádobe? Dúfam, že Vám k rozhodnutiu napomôže nasledujúci článok.

Dostala sa mi od Vás štúdia od spoločnosti Elsevier, ktorá publikuje vedecké práce, v ktorej skúma chemické, zmyslové a mikrobiologické zmeny na sardinkách v modifikovanej atmosfére a vo vákuu. Zo štúdie som vybrala len časť, ktorá sa zaoberá tvorbou histamínu v sardinkách v modifikovanej atmosfére (60% CO2, 40% N2) a vo vákuu po dobu 15 dní pri 4 stupňoch Celzia.

Na základe pozorovaní bolo zistené, že trvanlivosť sardiniek v modifikovanej atmosfére bola 12 dní, vo vákuu 9 dní a na vzduchu 3 dni. Počas skúmania hladiny histamínu v rybách sa hodnota stále zvyšovala. Po 15-tich dňoch hladina histamínu dosiahla viac ako 20mg/100g v sardinkách uložených na vzduchu, 13mg/100g vo vákuu a 10mg/100g v modifikovanej atmosfére.

Z grafu vyplýva, že ak by sme si jedlo uskladnili vo vákuovej nádobe napr. len na 2 dni do chladničky, hladiny histamínu by sa nemala prevratne zvýšiť. Všetko ale závisí od vašej individuálnej tolerancie, a preto je na zvážení každého z vás, či vákuové nádoby vyskúšate alebo nie.

Diskusia

  • zuzana
    Odpovedať

    Pozdravujem, dakujem za clanok, chcela som sa spytat na vase skusenosti s pripravou jedla.Je mi jasne, ze zohrievanie nie je ok, ale zaujimalo by ma, ci sa zvysuje podiel histaminu, ak je jedlo pripravene rano, nezohrieva sa a konzumuje sa na obed.napr, suroviny pre salat a pod.

  • milan
    Odpovedať

    zdravim vas,som velmi rad za tuto stranku,HIT mi bola diagnostikovana len nedavno,velmi pravdepodobne ako nasledok neskoro diagnostikovanej celiakie.budem vdacny za dalsie recepty,co zverejnite.u mna sa HIT prejavuje iba koznymi problemami.zacali takmer hned ako som zacal drzat bezlepkovu dietu.moj lekar mi odporucil namiesto uzivania daosinu radsej este upravit stravu.teda okrem vylucenia lepku obmedzit aj prijem histaminu.preto mam zaujem o recepty na jedla s nizkym obsahom histaminu.

    • Ľubica Kubinová

      Ďakujeme za vašu priazeň, budeme sa snažiť pridávať stále nové a nové recepty.

  • Sona
    Odpovedať

    Dobry den, prosim vas aka znacka spominanych doz je najvhodnejsia pre histaminika a kde by sa dali taketo dozy na uskladnenie potravin zakupit? Vedeli by ste mi poradit? Dakujem.