21 Antihistamínových potravín

Aktuality - HIT

Článoček „21 Antihistamínových potravín, ktoré bojujú so zápalmi a stabilizujú žírne bunky som“, objavila na blogu pani Alison Wickery a predstavuje nám 21 najlepších prírodných antihistamínových potravín. Je pravdou, že zohnať niektoré z nich v našom klimatickom pásme bude mierne náročné, keďže sú pôvodom z ázie. Aspoň vidíme, prečo sú výhodné medicíny na prírodnej báze často oveľa účinnejšie ako západniarske lieky. Nič to, väčšinu však bežne zoženieme v našich obchodoch.

 

ZELENINA

1. Žerucha (Nasturtium officinale)

 

Žerucha patrí medzi kapustovitú zeleninu, má korenistú, šťavnatú chuť. Je považovaná za jednu z bežne dostupných rastlín s najväčším obsahom živín. Štúdia dokázala, že žerucha blokuje 60% celkového histamínu vylúčeného žírnymi bunkami.

Zo štúdie: Goda, Hoshino K, Akiyama H, Ishikawa T, Abe Y, Nakamura T, Otsuka H, Takeda Y, Tanimura A, Toyoda M, “Constituents in watercress: inhibitors of histamine release from RBL-2H3 cells induced by antigen stimulation”, Biol Pharm Bull. 1999 Dec;22(12):1319-26.

2. Výhonky hrachu (Pisum Sativum)

 

Hrachové výhonky obsahujú v klíčiacej fáze vysokú koncentráciu diaminooxidázy. Všetky rastliny z čeľade bôbovitých obsahujú DAO, ale najvyššie obdasujú hrachové (pisum sativum), šošovicové (lens culinaris) a cícerové (cicer arietinum) sadenice.

Zo štúdie: Masini, Emanuela, et al. “Pea seedling histaminase as a novel therapeutic approach to anaphylactic and inflammatory disorders.” The Scientific World Journal 7 (2007): 888-902.

3. Cibuľa (Allium Cepa)

 

Obyčajná cibuľa (vrátane jarnej cibuľky) je neobyčajne nutrične bohatá a je dôležitým prebiotikom. Cibuľa bola preukázaná ako inhibítor vylučovania histamínu, stabilizátor žírnych buniek a dokonca extracelulárne znižuje hladiny histamínu v krvnej plazme.

Zo štúdie: P. Kaiser, M.S. Youssouf, S.A. Tasduq, S. Singh, S.C. Sharma, G.D. Singh, V.K. Gupta, B.D. Gupta, and R.K. Johri, Anti-Allergic Effects of Herbal Product from Allium Cepa (Bulb), Journal of Medicinal Food. April 2009, 12(2): 374-382.

4. Cesnak (Allium Sativum)

 

Podobne ako cibuľa, je cesnak neobyčajne nutrične bohatý, obsahuje mnoho antioxidantov a vystupuje ako prebiotikum. Tiež bolo preukázané, že inhibuje uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek.

Zo štúdie: Hogberg, Bertil. “Inhibitory action of allicin on degranulation of mast cells produced by compound 48/80, histamine liberator from ascaris, lecithinase A, and antigen.” Acta Physiologica Scandinavica 44.2 (1958): 157-162.

 

BYLINKY

5. Moruša (Moringa Oleifera)

 

Moruša je „super potravina“, ktorá si našla miesto na poličkách so zdavým jedlom. Je plná nutrientov a v histórii bola využívaná na liečbu podvýživy. Štúdia dokázala, že moruša inhibuje 72% všetkého vylúčeného histamínu.

Zo štúdie: Mehta, Anita, and Babita Agrawal. “Investigation into the mechanism of action of Moringa oleifera for its anti-asthmatic activity.” Oriental Pharmacy and Experimental Medicine 8.1 (2008): 24-31.

6. Bazalka posvätná (Ocimum Tenuiflorum)

 

O tejto bylinke sme už písali tu.

Zo štúdie: G Sridevi, P Gopkumar, S Ashok, C Shastry. Pharmacological Basis For Antianaphylactic, Antihistaminic And Mast Cell Stabilization Activity Of Ocimum Sanctum. The Internet Journal of Pharmacology. 2008 Volume 7 Number 1.

7. Tymián (Thymus Vulgaris)

 

Tymián má výnimočne vysoký obsah vitamínu C, kombinovaný s flavonoidmi, ktoré stabilizujú žírne bunky. Má tiež antimikrobiálne účinky.

Zo štúdie: Watanabe, Jun, Hiroshi Shinmoto, and Tojiro Tsushida. “Coumarin and flavone derivatives from estragon and thyme as inhibitors of chemical mediator release from RBL-2H3 cells.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 69.1 (2005): 1-6.

8. Estragón (Artemesia Dracunculus)

Estragón má príjemnú anízovú arómu. Je jedným z najlepších zdrojov antioxidantov medzi bylinkami. Štúdia dokazuje, že stabilizuje žírne bunky.

Zo štúdie: Watanabe, Jun, Hiroshi Shinmoto, and Tojiro Tsushida. “Coumarin and flavone derivatives from estragon and thyme as inhibitors of chemical mediator release from RBL-2H3 cells.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 69.1 (2005): 1-6.

9. Rumanček (Matricaria Recutita)

 

Rumanček je zvyčajne používaný na výrobu čaju. Čerstvé kvety sú bežne dostupné a na konzumácie sú vhodnejšie sušené. Štúdia dokázala, že rumaček v určitej dávke pôsobil ako inhibítor vylučovania histamínu zo žírnych buniek.

Zo štúdie: Chandrashekhar, V. M., et al. “Anti-allergic activity of German chamomile (Matricaria recutita L.) in mast cell mediated allergy model.” Journal of ethnopharmacology 137.1 (2011): 336-340.

10. Žihľava (Urtica Dioica)

 

Žihľava je tiež zvyčajne konzumovaná vo forme čaju. Bolo preukázané, že je potenciálnym antihistaminikom (pôsobením na H1 receptor) a stabilizátor žírnych buniek.

Zo štúdie: Roschek, Bill, et al. “Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis.” Phytotherapy research 23.7 (2009): 920-926.

11. Mäta (Mentha ×Piperita)

 

Flavonoidy v mäta sa preukázali ako potenciálne účinku histamínu zo žírnych buniek. Je patrične účinná pri alergických nádchach a tradične využívaná ako H2 antagonista.

Zo štúdie: Inoue, Toshio, et al. “Antiallergic effect of flavonoid glycosides obtained from Mentha piperita L.” Biological and Pharmaceutical Bulletin 25.2 (2002): 256-259.

12. Černucha siata/Čierny kmín (Nigella sativaSemená a olej

 

Má jemne horkastú bylinnú chuť, podobnú oreganu. Vystupuje ako antihistaminikum a antioxidant, ktorý chráni vrstvu žalúdočnej sliznice. Môže sa konzumovať ako olej alebo semená.

Zo štúdie: M Kanter, O Coskun, H Uysal, The antioxidative and antihistaminic effect of Nigella Sativa and its major constituent, thymoquinone on ethanol-induced gastric mucosal damage, Archives of toxicology, 2006 – Springer.

 

PODZEMKY

13. Galangal (Alpinia Galanga)

 

Galangal tiež nazývaný „thajský zázvor“ a je bežne dostupný v ázijských krajinách. Má jemnú delikátnu chuť, ktorá je podobná zázvoru a citrńovej tráve s ľahko kvetinovou arómou. Štúdia ukazuje, že je mimoriadne účinná pri stabilizácii žírnych buniek a na prevenciu anafylaxie.

Zo štúdie: Hisashi Matsuda, Toshio Morikawa, Hiromi Managi, Masayuki Yoshikawa, Antiallergic principles from Alpinia galanga: structural requirements of phenylpropanoids for inhibition of degranulation and release of TNF-alpha and IL-4 in RBL-2H3 cells, Bioorganic & Medicinal Chemistry Letters Volume 13, Issue 19, 16 October 2003, Pages 3197–3202.

14. Zázvor (Zingiber Officinale)

 

Zázvor je podzemok, ktorý potláča alergické alergické reakcie. Tradične sa používal ako inhibítor H2, ale štúdia z roku 2009 preukázala, že sa tiež správa ako stabilizátor žírnych buniek.

Zo štúdie: Chen, Bing-Hung, et al. “Antiallergic potential on RBL-2H3 cells of some phenolic constituents of Zingiber Officinale (Ginger).” Journal of natural products72.5 (2009): 950-953.

15. Lotosový koreň (Nelumbo Nucifera)

 

Taktiež bežne dostupný v Ázii. Má imunomodulačný efekt a vlastnosti stabilizujúce mastocyty, v štúdii tiež bolo zistené, že inhibuje uvoľňovanie histamínu, až o 70%.

Zo štúdie: Mukherjee, Debajyoti, et al. “Exploring the potential of Nelumbo nucifera rhizome on membrane stabilization, mast cell protection, nitric oxide synthesis, and expression of costimulatory molecules.” Immunopharmacology and immunotoxicology 32.3 (2010): 466-472.

16. Kurkuma (Curcuma Longa)

 

Kurkuma je korenie, ktoré dáva kari jeho farbu a sama o sebe má svoju pikantnú, takmer čedarovú chuť. Čerstvý koreň je možné do sásoby zamraziť a použiť neskôr. Má silné protizápalové účinky a antioxidačné vlastnosti. Štúdia dokázala, že zabraňuje aktivácii žírnych buniek.

Zo štúdie: Lee, Jun Ho, et al. “Curcumin, a constituent of curry, suppresses IgE-mediated allergic response and mast cell activation at the level of Syk.” Journal of Allergy and Clinical Immunology 121.5 (2008): 1225-1231.

 

OVOCIE

17. Granátové jablko (Punica Granatum)

 

Obsahuje polyfenoly, ako taníny a anthocyaníny a má viac antioxidantov ako zelený čaj. Štúdia ukázala, že pôsobia ako stabilizátory žírnych buniek.

Zo štúdie: Rasheed, Zafar, et al. “Polyphenol-rich pomegranate fruit extract (POMx) suppresses PMACI-induced expression of pro-inflammatory cytokines by inhibiting the activation of MAP Kinases and NF-B in human KU812 cells.” J Inflamm (Lond) 6 (2009): 1.

18. Jablká (Malus Domestica)

 

Nutrienty jabĺk sú ukryté v šupke. Jablká nie sú bohaté na jeden konrétny nutrient, ale obsahujú širokú škálu flavonoidov a polyfenolov. Štúdia preukázala, že potláčajú vylučovanie histamínu zo žírnych buniek.

Zo štúdie: Kanda, Tomomasa, et al. “Inhibitory effects of apple polyphenol on induced histamine release from RBL-2H3 cells and rat mast cells.” Bioscience, biotechnology, and biochemistry 62.7 (1998): 1284-1289.

19. Kapary (Capparis Spinosa)

 

Kapary dodávajú pokrmom štipľavú a korenistú chuť. Sú jedným z najbohatších zdrojov quercetinu. Kapary majú antimikrobiálne, anti-oxidačné, protizápalové a antivírusové vlastnosti. Štúdia tiež zistila, že sú antihistaminiká.

Zo štúdie: Trombetta, Domenico, et al. “Antiallergic and antihistaminic effect of two extracts of Capparis spinosa L. flowering buds.” PTR. Phytotherapy research19.1 (2005): 29-33.

20. Mangostan (Garcinia Mangostana)

 

Mangostan je tropické ovocie veľkosti malého jablka. Majú krémovo bielu farbu, jemnú sladkú chuť a štruktúru, ktorá sa topí v ústach. Štúdie ukazujú, že nielen znižujú, C-reaktívny proteínový marker zápalu, ale tiež inhibujú degranuláciu žírnych buniek.

Zo štúdie: Itoh, Tomohiro, et al. “Inhibitory effect of xanthones isolated from the pericarp of garcinia mangostana L. on rat basophilic leukemia RBL-2H3 cell degranulation.” Bioorganic & medicinal chemistry 16.8 (2008): 4500-4508.

21. Broskyne (Prunus Persica)

 

Broskyne sú letné ovocie, ktoré je sladké a šťavnaté. Štúdia zistila, že inhibujú alergické zápaly vyvolané mastocytmi.

Zo štúdie: Shin, Tae-Yong, et al. “Anti-allergic inflammatory activity of the fruit of Prunus Persica: Role of calcium and NF-?B.” Food and Chemical Toxicology 48.10 (2010): 2797-2802.

 

Diskusia