Vanilkové rožky

Vianoce - Recepty

Súčasťou vianočného pečiva sú neodmysliteľne vanilkové rožky. Medzi hlavnú ingredienciu patria vlašské orechy, ktoré si ako histaminici nemôžeme dovoliť. Vhodnou náhradou si mandle, prípadne ak nám ani mandle nevyhovujú,  orechovú zložku môžeme úplne vynechať.

Potrebujeme:

  • 200g špaldovej múky
  • 60g práškového cukru (alebo iného sladidla)
  • (100g pomletých mandlí) – nemusí byť
  • 125g kokosového oleja
  • 2 žĺtky
  • práškový a vanilkový cukor (vanilkový struk, bio vanilkový cukor,..) na obaľovanie

Do misky dáme všetky suché ingrediencie ako špaldovú múku, práškový cukor a pomleté mandle, ak ich tolerujeme. Pridáme kokosový olej a 2 žĺtka a umiesime cesto. Aspoň na hodinu odložíme cesto do mikroténového vrecúška a do chladničky. Zo stuhnutého cesta odkrojíme štvrtinu a vyšúlame hadíka hrubého asi 1 cm. Zo šúlanca odkrajujeme 5-6cm dlhé kúsky a tvarujeme rožky. Pečieme pri 180 stupňoch približne 10 minút. Z uvedeného množstva upečieme 2 plechy vanilkových rožkov. Po upečení ich nechame chvíľu vychladnúť, inak by sa nám rozpadávali v rukách. Po vychladnutí rožky obaľujeme v zmesi práškového cukru a vanilky alebo BIO vanilkového cukru.

Diskusia