Histamínoví hriešnici

Príbehy histaminikov - HIT

Už niekoľko rokov som pozorovala, že po zjedení čohokoľvek z pšeničnej múky sa môj ekzém okamžite rozsvrbí a rozšíri svoje hranice. Nové vyrážky však vyzerajú inak než tie, čo ich dôverne poznám od svojich detských liet.

Široká paleta príznakov

Postupne som ale začala vnímať, že pribúdajú aj ďalšie nepríjemné problémy: bez logickej príčiny, napríklad v úplnom pokoji a pohode sa mi zrazu srdce rozbehne tak, že nevedomky začnem tlačiť rukou na hrudník, aby mi z neho nevyskočilo. S nevôľou som tiež zistila, že po zjedení mojej skvelej vitamínovej bomby, doma kvasenej kapusty s cviklou, ma neznesiteľne rozsvrbí nos a začnem kýchať. Ranná káva, ktorou som v spoločnosti kolegyne a kamarátky zvykla začať deň, mi namiesto osvieženia a povzbudenia vzápätí spustila tupú bolesť hlavy. Pozorovala som tiež, že si stačí dať pár kvapiek mlieka či kúsok syra alebo akéhokoľvek mliečneho výrobku – napríklad skvelej bryndze – a brucho mi spustí hlasitý džavot a o chvíľočku sa nafúknem do rozmerov vzducholode. Na dôvažok ma začalo takmer denne preháňať. Pravidelne, aspoň raz mesačne, ma znenazdajky prudko rozbolelo hrdlo a čoskoro sa spustila úporná nádcha, ktorá nie a nie skončiť. Na perách či sliznici úst sa mi vyhádzali bolestivé afty a len čo sa jedna zhojila, vystriedala ju ďalšia. Najhoršie som ale znášala svoju chronickú nespavosť, takže som sa každý večer snažila ukolísať pohárikom červeného vína – a ako sa ukázalo, len som si tým priťažila. Nevyspatosti som potom pripisovala svoje náhle prepady nálady. Stávalo sa tiež, že som sa zobudila s viečkami spuchnutými ako jaternice, neraz na neznesiteľne svrbeli oči. Komu by bolo napadlo, že také rozmanité príznaky majú jediného spoločného menovateľa: histamínovú intoleranciu (HIT)! Vyšetrenie krvi – požiadala som oň svoju alergiologičku – ukázalo, že mám katastrofálne málo enzýmu, ktorý štiepi histamín. Táto látka, prenášač nervových vzruchov, sa v tele tvorí bežne, najmä alergici jej však produkujú podstatne viac, než potrebuje organizmus na svoje fungovanie. Ak ho telo nedostatočne spracuje a eliminuje, vzniká veľmi široká škála príznakov (pozri zoznam vyššie). Situáciu prudko zhorší, ak človek nevedomky prijíma ďalšie dávky histamínu aj potravou, pretože veľké množstvo jedál a nápojov (presnejšie väčšina) obsahuje histamín alebo provokuje jeho tvorbu. Od alergiologičky som preto dostala jednoduchý pokyn: držať prísnu diétu a pred jedlom si dávať DAO enzým na odbúravanie histamínu.

Prekonať dvojnásobné zúfalstvo

Keď som prvýkrát uvidela zoznam potravín s vysokým obsahom histamínu, ktorých sa mám dôsledne vyvarovať, len sa mi oči pretočili. Medzi zakázanými boli bezmála všetky nesmierne užitočné funkčné potraviny, ktoré som v posledných piatich rokoch mala denne na tanieri, pretože majú výrazný protirakovinový efekt. Rajčiaky, orechy, bobuľové a kôstkové ovocie, avokádo, kurkuma, pohánka, červená fazuľa, olivy, kvasená kapusta, sója a najmä tofu, cícer, tmavá čokoláda, červené víno, tuniak… Som vyše 20 rokov vegetariánka, okrem rýb, vajec a bryndze som si bez problémov vystačila len s rastlinnými bielkovinami, ale histamínová intolerancia ma pripravila bezmála o posledné zdroje základných živín. Priznám sa, prvý mesiac od diagnostikovania HIT-u som bola vo väčšej panike, než keď mi pred 5 rokmi zistili rakovinu: čo budem môcť bez následkov jesť tak, aby som sa cítila dostatočne chránená aj pred návratom onkologického ochorenia? Horúčkovito som študovala všetky dostupné informácie, z ktorých si však mnohé vzájomne odporovali. Základné poznatky som čerpala z brožúry doc. MUDr. Martina Hrubiška, PhD., o HIT-e (voľne dostupná na internete), najväčšmi mi ale pomohla autorka českých webových stránok o HIT-e svojimi kvalifikovanými radami a najmä spoluúčasťou. Sama ako ťažká histaminička (potešilo ma, že mám iba mizivé percento z tých problémov, ktoré popisovala) píše povzbudivo a veľmi presvedčivo. Uvedomila som si, že si svoj jedálny lístok musím vyskladať sama, postupne, na základe vlastných pozorovaní a skúseností. (Isteže, za cca 800 € je možné dať si urobiť test na zistenie všetkých látok, ktoré škodia konkrétne vám ). Navyše, spomínaná autorka (www.histaminovaintolerance.cz) dôrazne upozorňuje aj na pôsobenie autosugescie: zakázané položky zo všeobecného zoznamu nemusia bezpodmienečne škodiť aj vám. Organizmus môže navyše v dôsledku zvyškového nerozloženého histamínu z predchádzajúcich jedál reagovať výrazne negatívne aj na nevinné látky. Treba pamätať aj na to, že intenzívnejšia fyzická aktivita tiež provokuje tvorbu histamínu v tele. Takže nezostáva iné, ako pozorovať, zapisovať si zistené, dedukovať a triezvo reagovať. Z tých nemnohých položiek, ktoré môžem bez následkov jesť, si pripravujem čerstvé jedlá – pri HIT-e je základnou zásadou vyvarovať sa všetkých jedál, v ktorých prebiehajú kvasné procesy, farbených, konzervovaných, „odležaných“. Keď idem mimo domova, vždy mám so sebou KPP – krabičku prvej pomoci s mojimi osvedčenými potravinami. Ak som odkázaná na reštauračné služby, musím sa spravidla zaobísť len s prílohami. Prináša to aj kuriózne situácie: kuchár aj čašníci na mňa počas týždňového pobytu v Toskánsku hľadeli s hrôzou až ľútosťou, keď som sa musela zaobísť bez takých základných potravín ako cestoviny, syry, rajčiaky či rostbífy a celý čas som jedla len ryžu, zemiaky a vybranú zeleninu. Len vďaka zdržanlivosti som potom jediný raz za celý pobyt v Taliansku mohla v domácej pizzerii „zhrešiť“ vegetarianou bez citeľnejších histamínových následkov. Výnimky z prísnej diéty si ale inak rezervujem pre užitočné potraviny s vysokým obsahom histamínu – mandle, avokádo, ananás, pohánku, cibuľu či cesnak.

Riešenia, ktoré sa mi osvedčili

Keďže na základe svojich celoživotných skúseností dôverujem tzv. alternatívnej medicíne, obrátila som sa aj na lekárku, ktorá sa riadi princípmi tradičnej čínskej medicíny, ale zároveň používa množstvo neinvazívnych diagnostických aj liečebných metód od Vollovho prístroja až po plazmový generátor. Potvrdila môj pocit, že dodávaním enzýmu DAO by sme hasili len dôsledok a nie skutočnú príčinu problému s HIT a odporučila mi používať prírodné antihistaminiká. Takým sú predovšetkým vysoké dávky C-vitamínu, najlepšie v podobe lekárensky čistej kyseliny askorbovej. Vzhľadom na výraznú kyslosť ju však treba užívať s jedlou sódou bikarbónou v pomere 1 : 1 a rozpustenú vo vode. Šumivý roztok pijem slamkou, aby som si neleptala zubnú sklovinu. Dávam si trikrát denne minimálne po jednej čajovej lyžičke C-vitamínu, ktorý je nesmierne užitočný aj ako základná súčasť imunitného systému, pôsobí ako antioxidant a zlepšuje pružnosť ciev. Užívam aj vitamín B6, ktorý pomáha lepšiemu fungovaniu enzýmu DAO, ťažko skúšanú sliznicu tenkého čreva zase reparuje aloe vera a L-glutamín. Pravidelne beriem aj prípravok s laktobacilmi. Na základe vyšetrení a anamnézy prišla holistická lekárka k vývodu, že prapríčinou HIT je premnoženie parazitov v mojom organizme, preto som začala brať výťažky z paliny, z orešníka amerického a na mieru „šité“ homeopatiká. Moje reakcie aj na vysoko histamínové zložky sa odvtedy jednoznačne zmiernili, takže verím, že časom sa situácia dostane do znesiteľnej polohy, aj keď predpokladám, že mnoho jedál zostane pre mňa naďalej tabu. V každom prípade ma utešuje, že rozumiem zvláštnym reakciám svojho „dezorganizmu“ a som schopná ich do značnej miery regulovať.

PhDr. Vlasta Husárová

Diskusia

  • Monika
    Odpovedať

    Dobry den, v clanku spominate, ze existuje test, ktorym sa daju zistit vsetky mne skodlive potraviny. Mohli by ste mi dat blizsie info, pripadne kde sa tento test da podstupit? Dakujem

    • Oli

      Dobrý večer. Neviem či pani odpovedala, mne zistili na Biorezonancii alergiu na potraviny. Od alergologicky mám zistenu HIT. Pekný večer…

  • Nika
    Odpovedať

    Dobry den, tiez by som chcela vediet kde sa tento test da spravit. Vdaka

    • Iveta

      Pozrite stránku: http://www.imunovital.sk
      Mne tam robili minulý týždeň testy na HIT a celiakiu a budúci týždeň idem na výdychový test na laktózu. Ale robia tam aj komplexné vyšetrenie na potraviny.