Pohánka ako liek
Aktuality - HIT
V niektorých zoznamoch je pohánka uvádzaná ako zakázaná potravina, ale nie je vysvetlené prečo. Nie je žiadny presvedčivý dôkaz, že by pohánka obsahovala histamín, alebo iné biogénne amíny, dokonca nie zaradená ani medzi histamínové uvoľňovače. Nie je dôvod, prečo by sa mal v pohánke histamín uvoľňovať viac ako napríklad v ryži alebo pšene.
Pohánka má priamo liečivé účinky, je potravinou často používanou v zdravej výžive. Je významným zdrojom rutínu, ktorý pomáha pri liečbe problémov s cievami, hemoroidmi a kŕčovými žilami. Vhodná je pre psychicky a fyzicky namáhané osoby, posilňuje imunitu a využíva sa pri detoxikácii.
Bolo preukázané, že pohánka má protialergické pôsobenie, v roku 2003 vedci predložili dôkaz, že extrakt z pohánkových semien dokáže nielen znížiť uvoľňovanie histamínu zo žírnych buniek po aplikácií histamínového liberátoru, ale znižuje tiež produkciu zápalových cytokinov TNF a IL-4.
Pohánkou sa zaoberali vedci už dávno, v Číne sa pestovala už v období 1000 rokov pred naším letopočtom. Pohánkové proteíny, flavóny, fytosteroly, tiamín – viažuce proteíny a ďalšie zlúčeniny dávajú pohánkovej múke priamo kúzelné vlastnosti. Experimentys pohánkovou múkou objavili priaznivý vplyv na liečbu cukrovky, obezity, vysokého krvného tlaku, vysokého cholesterolu a zápchy (pohánka vraj funguje rovnako dobre ako vláknina).
Okrem spomínaného antioxidantu rutín, pohánka obsahuje tiež liečivý a protizápalový quercetin. Pohánka je vhodná aj pre celiatikov a keď ju budete zháňať, skúste zohnať tiež celozrnnú, pretože v obale sa nachádza mnoho cenných látok s antioxidačnnými schopnosťami.
Diskusia