Placky z pšena, karfiolu, hrášku a ricotty
Bezmäsité jedlá - Recepty
Príprava placiek trvá asi 40 minút, z uvedených množstiev upečiete 12 placiek, z nich sa najedia 3-4 osoby. Pokiaľ tolerujete jogurt, v postupe je aj návod na chutný dip k týmto plackách. Namiesto mäty sa dá použiť akákoľvek čerstvá bylinka.
Potrebujeme:
- 1/3 hrnčeka pšena
- 1 hrnček vody
- 300g karfiolu, nakrájaný na ružičky
- 1 hrnček mrazeného hrášku
- 2 vajíčka
- 125g čerstvej ricotty
- 1/3 hrnčeka mlieka
- 1/2 hrnčeka špaldovej múky
- 1 ČL mletej rasce
- 2 ČL jemne nastrúhanej citrónovej kôry
- 2 PL nasekanej petržlenovej vňate
- 1/4 šálky nasekaných mätových listov
- 180g bieleho jogurtu
Postup:
Rozohrejeme panvicu na strednej teplote, pridáme pšeno a miešame asi 2 minúty. Pridáme vodu a privedieme do varu. Znížime teplotu, prikryjeme a necháme dusiť 20-25 minút, alebo kým sa voda nevstrebe. Odložíme zo sporáka, prikryté necháme ešte 5 minút odstáť. Potom premiešame.
Medzitým varíme karfiol vo vriacej vode 5-6 minút, na posledné dve minúty pridávame hrášok. Necháme odkvapkať, s vidličkou zmes rozmačkáme na kašu. Necháme vychladnúť.
Vyšľaháme vajíčka, ricottu a mlieko, postupne pridávame múku a rascu. Vmiešame pšeno, karfiolovú kašu, petržlen a 2 PL mäty.
Zohrejeme olej na panvici. Urobíme placky, jedna placka pozostáva asi z 1/4 hrnčeka zmesi. Pečieme ich na panvici, asi 3 minúty z každej strany.
Zvyšnú mätu zmiešame s jogurtom a placky podávame s touto zmesou.
Dobrú chuť!
Diskusia