Jamu – tradičná indonézska medicína
Nápoje - Recepty
Indonézsky nápoj Jamu je tradičný bylinný liek, ktorý môže byť konzumovaný ako prevencia proti chorobám, či ako liek pri vážnych zdravotnýh problémoch. Používa sa v ajurvéde a čínskej medicíne. Všetky ingrediencie sa dajú vypestovať síce iba v tropickej záhrade, ale môžeme ich kúpiť aj v internetových obchodoch (www.toppotraviny.sk). Jamu je veľmi jednoduchý na prípravu a má zvláštnu chuť, na ktorú si ľahko zvyknete. Indonézania pijú Jamu každé ráno. Hlavnou zložkou je kurkuma, ktorá patrí medzi najsilnejšie prírodné protirakovinové, protizápalové potraviny a antioxidanty. Kurkuma je tiež prírodný detoxikátor pečene a čistič obličiek, urýchľuje metabolizmus a pomáha bojovať s depresiou, psoriázou, porušenou pokožkou, artritídou atď.
Čo je najdôležitejšie Jamu sa odporúča pri tráviacich problémoch a potravinových neznášanlivostiach ako HIT. Odporúčame vyskúšať, avšak len v prípade, že tolerujete zložky použité v nápoji.
Potrebujeme:
- 200g kurkumy
- 100g tamarindu
- 20g zázvoru
- 2ks citrónov
- med (podľa chuti)
- vodu
Postup:
Očistíme kurkumu. Obsahuje veľmi silne farbivo, takže sa pripravte na trocha neporiadku, ale dá sa ľahko umyť akýmkoľvek čistiacim prostriedkom, ktorý necháme pôsobiť 5 minút na zafarbenom povrchu. Otvoríme tamarind a použijeme plody vo vnútri. Ošúpeme aj zázvor.a všetko pomixujeme spolu s vodou. Podľa chuti pridáme med, nie je však nevyhnutný. Zmes dáme do hrnca a necháme vrieť asi 10 minút na miernom ohni. Po vychladnutí precedíme cez jemné sitko, alebo tkaninu. Nalejem do sklenených fľašiek, dáme do chladničky vychladiť. Môžeme podávať.
Nazdravie!
Diskusia
Zuzana Oravcová
Dobrý deň. Viete mi prosím napísať, aké je dávkovanie Jamu? Dočítala som sa, že každé ráno, ale neviem koľko. Ďakujem.