Ako si vyrobiť GHEE maslo
Ostatné - Recepty
Ak okrem histamínovej intolerancii máte aj intoleranciu na laktózu, nemôžete konzumovať klasické maslo. Vhodnou alternatívou je pre vás ghee maslo, ktoré je zbavené všetkých mliečnych súčastí a vody. Ghee maslo má pôvod v indickej kuchyni a využíva sa na varenie aj pečenie. Ghee maslo je zložené takmer len z nasýtených tukov. Obsahuje vitamíny E, C, niacín a minerály ako sodík, draslík, vápnik, fosfor, horčík a železo a je bohatým zdrojom antioxidantov. Tak posilňuje imunitný systém. Napomáha tráveniu, keďže stimuluje vylučovanie žalúdočných štiav, zatiaľ čo klasické maslo trávenie spomaľuje.
Ghee maslo si môžete kúpiť v bio obchode alebo si ho môžete vyrobiť aj sami.
Postup:
1. Do hrnca s hrubším dnom vložíme 500g klasického masla a varíme na slabom plameni.
2. Maslo topíme a vidíme ako sa pomaly oddeľujú jednotlivé zložky masla.
3. Po úplnom roztopení začne maslo bublať a prskať , vtedy sa z masla začne odparovať voda.
4. Na povrchu sa bude tvorť pena (zmes vody a mliečnych zložiek), ktorú postupne odoberáme lyžicou.
5. Keď sa všetka voda vyparí, na povrchu ostane číra zlatá tekutina a na dno začnú klesať hrudky mliečnych proteínov. Vtedy maslo odstavíme z plameňa.
6. Precedíme cez dvakrát zloženú utierku a necháme tekutinu vychladiť. Pri chladení musí byť nádoba otvorená, aby sa do masla nevyzrážala voda. Po vychladnutí bude mať ghee maslo mäkkú konzistenciu.
Ghee maslo môžeme uskladňovať v chladničke.
Diskusia