Domáci jahodový lekvár

Ostatné - Recepty

Asi si mnohí práve teraz kladiete otázku „Lekvár z jahôd? Predsa jahody obsahujú histamín!“ Áno máte pravdu, jahody sú histamínové a niektorým histaminíkom spôsobujú problémy. Avšak nájdu sa aj takí, ktorým problémy nespôsobujú. Inšpirovali sme sa momentálnou jahodovou sezónou a uvarili sme si čerstný lekvár, ktorý sme následne nezavarili a tým nebsahuje konzervačné látky, ktoré mnohým z nás spôsobujú probémy. Rozdiel od iných zavarených lekvárov aj domácich je v garancii čerstvosti! Je dôležité tento čerstvo uvarený lekvár aj v krátkej dobe skonzumovať aby sme predišli procesom kvasenia, preto by ste si ho mali variť v množstve, ktoré ste schopní v čo najkratšej dobe spotrebovať.

Potrebujeme:

  • 800g  jahôd
  • 200 – 300g kryštáľového cukru

Postup:

Jahody, ktoré sme si vypestovali bez postrekovania, pozbierame, odstopkujeme, umyjeme a vložíme do hrnca. Vidličkou ich rozmačkáme, čím urýchlime proces varenia. Rozmačkané jahody dáme variť. Ak začnú bublotať pridáme podľa chuti kryštáľový cukor a necháme variť kým lekvár nezhustne. Uvarený lekvár následne prelejeme do sklenených pohárov, ktoré po vychladnutí vložíme do chladničky a konzumujeme!

Takto si môžme pripraviť črstvý lekvárik z rôzneho ovocia, ktoré máme k dispozícii.

Diskusia