Jamu – tradičná indonézska medicína

Nápoje - Recepty

Indonézsky nápoj Jamu je tradičný bylinný liek, ktorý môže byť konzumovaný ako prevencia proti chorobám, či ako liek pri vážnych zdravotnýh problémoch. Používa sa v ajurvéde a čínskej medicíne. Všetky ingrediencie sa dajú vypestovať síce iba v tropickej záhrade, ale môžeme ich kúpiť aj v internetových obchodoch (www.toppotraviny.sk). Jamu je veľmi jednoduchý na prípravu a má zvláštnu chuť, na ktorú si ľahko zvyknete. Indonézania pijú Jamu každé ráno. Hlavnou zložkou je kurkuma, ktorá patrí medzi najsilnejšie prírodné protirakovinové, protizápalové potraviny a antioxidanty. Kurkuma je tiež prírodný detoxikátor pečene a čistič obličiek, urýchľuje metabolizmus a pomáha bojovať s depresiou, psoriázou, porušenou pokožkou, artritídou atď.

Čo je najdôležitejšie Jamu sa odporúča pri tráviacich problémoch a potravinových neznášanlivostiach ako HIT. Odporúčame vyskúšať, avšak len v prípade, že tolerujete zložky použité v nápoji.

 

Potrebujeme:

  • 200g  kurkumy
  • 100g tamarindu
  • 20g zázvoru
  • 2ks citrónov
  • med (podľa chuti)
  • vodu

 

Postup:

Očistíme kurkumu. Obsahuje veľmi silne farbivo, takže sa pripravte na trocha neporiadku, ale dá sa ľahko umyť akýmkoľvek čistiacim prostriedkom, ktorý necháme pôsobiť 5 minút na zafarbenom povrchu. Otvoríme tamarind a použijeme plody vo vnútri. Ošúpeme aj zázvor.a všetko pomixujeme spolu s vodou. Podľa chuti pridáme med, nie je však nevyhnutný. Zmes dáme do hrnca a necháme vrieť  asi 10 minút na miernom ohni. Po vychladnutí precedíme cez jemné sitko, alebo tkaninu. Nalejem do sklenených fľašiek, dáme do chladničky vychladiť. Môžeme podávať.

 

Nazdravie!

Diskusia

  • Zuzana Oravcová
    Odpovedať

    Dobrý deň. Viete mi prosím napísať, aké je dávkovanie Jamu? Dočítala som sa, že každé ráno, ale neviem koľko. Ďakujem.