Špargľové rizoto

Bezmäsité jedlá - Recepty

Ďalšia variácia rizota. Suroviny sú na 4 porcie, doba prípravy 30 minút.

 

Potrebujeme:

  • 4 hrnčeky zeleninového vývaru
  • 40g masla
  • 1 PL olivového oleja
  • 1 pór, len biela časť, nakrájaná na tenké prúžky
  • 2 strúčiky cesnaku (ak tolerujete), drvené
  • 1½ hrnčeka Arborio ryže
  • 2 zväzky zelenej špargle, konce odrežeme, nakrájame na 4cm kúsky
  • 1 hrnček mrazeného hrášku
  • čerstvá bazalka
  • soľ, korenie

 

Postup:

Vývar privedieme do varu v strednej panvici na vysokej teplote. Znížime teplotu a udržiavame mierny var.

Rozpálime olej a polku masla vo veľkej panvici na strednej teplote. Pridáme pór a cesnak, za stáleho miešanie varíme 5 minút domäkka. Pridáme ryžu a miešame asi 2-3 minúty, pokiaľ sa ryža neopečie do sklovita.

Pridáme asi 1 hrnček vývaru a miešame vareškou, pokiaľ sa tekutina neabsorbuje. Pridáme druhý hrnček vývaru, necháme absorbovať a takto pokračujeme aj s tretím hrnčekom. tento postup by mal trvať asi 20 minút a po absorbovaní tretieho hrnčeka, by ryža mala byť mäkká a konzistencia krémová. Pridáme špargľu a hrášok s posledným hrnčekom vývaru.

Odložíme zo sporáka, primiešame bazalku a ostávajúce maslo, dochutíme soľou a korením. Naservírujeme do misiek a podávame ozdobené bazalkou.

 

Dobrú chuť!

Diskusia