Špargľové rizoto
Bezmäsité jedlá - Recepty
Ďalšia variácia rizota. Suroviny sú na 4 porcie, doba prípravy 30 minút.
Potrebujeme:
- 4 hrnčeky zeleninového vývaru
- 40g masla
- 1 PL olivového oleja
- 1 pór, len biela časť, nakrájaná na tenké prúžky
- 2 strúčiky cesnaku (ak tolerujete), drvené
- 1½ hrnčeka Arborio ryže
- 2 zväzky zelenej špargle, konce odrežeme, nakrájame na 4cm kúsky
- 1 hrnček mrazeného hrášku
- čerstvá bazalka
- soľ, korenie
Postup:
Vývar privedieme do varu v strednej panvici na vysokej teplote. Znížime teplotu a udržiavame mierny var.
Rozpálime olej a polku masla vo veľkej panvici na strednej teplote. Pridáme pór a cesnak, za stáleho miešanie varíme 5 minút domäkka. Pridáme ryžu a miešame asi 2-3 minúty, pokiaľ sa ryža neopečie do sklovita.
Pridáme asi 1 hrnček vývaru a miešame vareškou, pokiaľ sa tekutina neabsorbuje. Pridáme druhý hrnček vývaru, necháme absorbovať a takto pokračujeme aj s tretím hrnčekom. tento postup by mal trvať asi 20 minút a po absorbovaní tretieho hrnčeka, by ryža mala byť mäkká a konzistencia krémová. Pridáme špargľu a hrášok s posledným hrnčekom vývaru.
Odložíme zo sporáka, primiešame bazalku a ostávajúce maslo, dochutíme soľou a korením. Naservírujeme do misiek a podávame ozdobené bazalkou.
Dobrú chuť!
Diskusia