Top 8 protizápalových potravín

Aktuality - HIT

1. Kurkuma

Kurkuma obsahuje viac ako dve desiatky protizápalových látok, vrátane šiestich rôznych COX-2.inhibítorov (enzým COX-2 podporuje bolesť, opuch a zápal; inhibítory selektívne blokujú tento enzým). Okrem toho, kurkumín, hlavná zložka kurkumy, znižuje hladiny dvoch ďalších enzýmov, ktoré spôsobujú v tele zápaly.

University of British Columbia vypracovala štúdiu, ktorá preukázala, že je kurkumín účinný pri inhibícii zápalu pri artritíde. Výskum preukázal, že je kurkuma účinná proti zápalom pri liečení stavov ako je artritída, športové úrazy, syndróm dráždivého čreva, Crohnova choroba, zápal šliach a rôznych autoimunitných ochoreniach. Na rozdiel od kyseliny acetylsalicylovej alebo ibuprofenu,kurkumín v kurkume znižuje zápal prirodzene, bez poškodzovania pečene a obličiek.

Kurkumu je možné konzumovať čerstvú ako kurkumový koreň, alebo si ju možete kúpiť ako prášok.

 

2. Zázvor

Zázvor obsahuje veľmi silné protizápalové látky nazývané gingeroly. Tieto látky sú považované za dôvod, prečo mnoho ľudí trpiacich osteoartrózou alebo reumatidnou artritídou, pociťuje po pravidelnej konzumácii zázvoru výrazné zníženie bolesti a zvýšenie mobility. Bolo preukázané, že zázvor potláča zápalové zlúčeniny produkované v kĺboch, chrupavkách a v imunitnom systéme.

Čaj z čerstvého strúhaného zázvoru je jednoduchý spôsob, ako pridať zázvor do svojho jedálnička. Môžete tiež použiť sušený zázvorový prášok, napríklad  ako prísadu do čaju, na pečenie alebo varenie.

 

3. Zdravé tuky

Protizápalovo pôsobia tie tuky, ktoré pochádzajú zo zvierat, ktoré sa počas svojho života pásli (mäso a maslo z kráv, ktoré sa pásli trávou, vajíčka od sliepok, ktoré sa voľne pásli), z voľne žijúcich rýb, ďalej sú zdrojmi rybí olej, kokosový olej, olivový olej. Všetky tieto tuky majú nízky obsah Omega-6 mastných kyselín.

Našim cieľom je zvýšiť príjem Omega-3 mastných kyselín, ktoré znižujú zápal v tele. Potraviny živočíšneho pôvodu bývajú najlepším zdrojom Omega-3 kyselín.  Mnoho mäsa z komerčného predaja je zo zvierat, ktoré sú počas života kŕmené sójou a kukuricou, a tieto sú naopak pôvodcami zápalov. Preto treba zdôrazniť konzumáciu mäsa zo zvierat, ktoré sa počas života voľne pásli, takáto krava dokonca má vo svojom mäse vyšší obsah Omega-3 mastných kyselín ako ryby.

 

4. Bobuľové ovocie

Bobuľové ovocie sa odporúča pridať do jedálnička, je vynikajúce, má nízky obsah cukrov a obsahuje mnoho antioxidantov. Bolo tiež preukázané, že má protizápalové účinky, pravdepodobne vďaka obsahu antokyánov, silných chemických látok, ktoré im zaručuje výrazné sfarbenie.

 

5. Kapustovitá zelenina

Brokolica, rúžičkový kel, kel, kapusta a karfiol sú plné antioxidantov. Tieto druhy zeleniny sú protizápalové a obsahujú silné molekuly, ktoré bojujú s rakovinou. Sú tiež zdroje vitamínu K, ktorý upravuje zápalovú odozvu tela.

 

6. Želatína

Kvalitná želatína je veľmi prospešná pre črevnú sliznicu. Dôrazne sa odporúča ako pomoc pri problémoch s trávením, pretože pomáha utíšiť a liečiť tráviaci trakt. Prirodzene sa viaže na vodu a pomáha potrave ľahšie prechádzať tráviacim traktom. Zdravá sliznica čreva je nevyhnutná pre obmedzovanie zápalu v tele.

 

7. Sladké zemiaky

Sladké zemiaky obsahujú komplexné sacharidy, vlákninu, beta karotén, mangán a vitamíny B6 a C, ktoré všetky pracujú spolu aby vytvorili v tele silné antioxidanty, ktoré liečia zápaly. Antokyanín a iné farebné pigmenty v sladkých zemiakoch vo viacerých štúdiách pomohli zníženiu zápalu v mozgovom tkanive a nervových tkanivách v celom tele.

 

8. Cesnak

O cesnaku bolo zistené, že má antivírusové, antimykotické a antibakteriálne vlastnosti. Tiež bolo zistené, že je aj neuveriteľne protizápalový. Obsahuje zlúčeniny síry, ktoré zabraňujú aktivácii zápalových enzýmov. Cesnak má tiež schopnosť znižovať hromadenie karcinogénnych látok, ktoré spôsobujú rakovinu. Výskum tiež dokázal, že môže byť cesnak prospešný pri znižovaní rizika obezity, ktorá sa zdá byť spojená so zápalmi.

 

 

Použitý zdroj:

http://www.savorylotus.com/top-8-anti-inflammatory-foods

Diskusia

  • Jozefína Šadláková
    Odpovedať

    Mám vážny záujem o zakúpenie novovydanej kuchárskej knihy
    – receptov s HIT.
    Prípadne si ju aj vypožičiam.

    • Ľubica Kubinová

      Dobrý deň, na knihe sa ešte pracuje, keď bude hotová, určite si ju budete môcť zakúpiť.

  • Lucia Vaculovicova
    Odpovedať

    Chcela by som Vas poprosit o informovanie ohladom spominanej knihy o HIT.Rada by som si ju zakupila.Dakujem!