Mäsité jedlá - Recepty

Ste mäsožrút a neviete si bez mäsa predstaviť svoj život? Mäso zakázané nie je, avšak malo by byť predovšetkým čerstvé. Niektorým pacientom nevadí ani hlboko zmrazené, alebo chladené mäso. Kuracie mäso môže tiež byť tolerované, odporúčame ho konzumovať bez kože.

Kôprová omáčka

V letný čas rozvoniavajú našimi záhradami rôzne vône čerstvo dozretých plodín o ktoré sme sa poctivo celý rok starali. Medzi neodmysliteľnú súčasť záhradky patrí kôpor, ktorý svojou prenikavou arómou pohltí naše čuchové kanáliky. Práve táto vzhľadom nevýrazná avšak veľmi výnimočná rastlinka je veľmi vhodná do omáčky k mäšku a prílohe, ktorú si zvolíme podľa individuálnej znášanlivosti. […]

Nasi Goreng

Nasi Goreng je indonézska smažená ryža. Je to jedno z najznámejších a najpopulárnejších jedál a nájdete ho nielen v Indonézii, ale aj napríklad v Holandsku (rijstafel), toto jedlo podávajú skôr ako prílohu. Existuje mnoho variácií, zvyčajne do ryže proste nahádžete, čo doma nájdete. Veľmi obľúbená je varianta s morskými plodmi, ktorú môžete napríklad uvariť vašim […]

Morčací „steak“

Ak ste milovníkmi steakov, ale histamínová intolerancia Vám neumožňuje si ich plnými dúškami vychutnávať, máme pre Vás riešenie. Morčací „steak“ si rozhodne zamilujete, vďaka jeho jedinečnej chuti a hlavne histamínovej tolerancii. Na tento recept použite čerstvé morčacie prsia (napr. kúpené u mäsiara) alebo ak máte morčacie prsia zmrazené a rozhodli ste sa, že ich pripravíte […]

Kuracie prsia s ryžou

Kuracie prsia sú vo všobecnosti charakteristické veľmi rýchlou prípravou, ktorú ocenia najmä tí, čo trpia nedostatkom času a taktiež aj histamínovou intoleranciou, ktorá si vyžaduje vždy len čerstvo pripravené pokrmy. Pre histamikov sa stali jednou z najdôležirejších súčastí jedálnička. Dajú sa pripraviť na mnoho spôsobov a ingrediencie si možno prispôsobiť podľa individuálnej tolerancie. Potrebujeme: 250g kuracích […]

Štipľavé mäsové guľky

Rýchly a chutný recept, vhodný na obed alebo na večeru. Výber mäsa nechám na Vás, pretože je možné použiť morčacie, bravčové alebo kuracie. Štipľavá zložka receptu predstavuje kajenské korenie, ktoré v skutočnosti nie je korenie, ale prášok zo sušených chili papričiek druhu Capsicum frutescens. Pochádza z Indie a do Európy bol privezený v 16 storočí. […]

Mäsový burger

Burger môžeme pripraviť z čerstvého hovädzieho alebo morčacieho mäsa. Potrebujeme: 300g čerstvého mäsa 1 menšia cibuľa 1 červená paprika hrsť čerstvého koriandru alebo petržlenu soľ čierne korenie Mäso, cibuľu a červenú papriku očistíme a nakrájame na kocky. Do mixéru dáme kuracie prisa, papriku, cibuľu, koriander alebo petržlen, soľ, čierne korenie a chvíľu pomixujeme. Zo zmesi […]

Domáca tortilla s mäsom

Tortilla ponúkaná v obchodných reťazcoch je plná konzervačných látok nevhodných pre histaminikov. Príprava tortilly je jednoduchá a naplniť si ju môžeme tým, čo nám vyhovuje a nízkohistamínová diéta povoľuje. Na tortillu potrebujeme: 350g špaldovej múky 150ml vody 30ml oleja (olivový, kokosový, repkový, …) 1 lyžička soli Všetky ingrediencie vypracujeme v hladké tuhšie cesto pomocou elektrického […]

Morčacie rezne so šalátom

Cibuľa, cesnak a koreniny môžu byť pre niektorých ľudí problémové, preto ich pridajte len ak viete, že ich tolerujete.   Potrebujeme: 1 veľká cibuľa 2-3 strúčiky cesnaku 1 vajce (žĺtok) 4 rezne z morčacích pŕs 50 g špaldovej múky 100 g ovsených vločkiek 1 hlávkovýšalát (1 citrón) olej (na vyprážanie + zálievku), napríklad kokosový, olivový, repkový […]