Chlieb bez kvasníc

Ostatné - Recepty

Skvelý chutný chlebík bez E-čok a prídavných látok vhodný pre histaminikov. Nájdete ho aj pod názvom „Írsky chlieb“. Ide o nekysnutý chlieb bez droždia alebo kvásku, miesto kvásku je použitá sóda bikarbóna. 

Potrebujeme:

  • 450 g špaldovej múky (môžeme použiť aj pohánkovú, kukuričnú, prípadne zmiešať 2 múky)
  • 1 lyžička soli 
  • 1 lyžička cukru
  • 1 lyžička sódy bikarbóny
  • 500 ml bieleho jogurtu (prípadne vody, kto nemôže mlieko)
  • rôzne semiačka – tekvicové, slnečnicové, ľanové,…

Vo väčšej miske zmiešame preosiatu múku, soľ, cukor, sódu bikarbónu a semiačka podľa vastného výberu. V strede zmesi si urobíme jamku, do ktorej nalejeme jogurt alebo vodu. Jemne miešame, kým nám nevznikne lepivá hmota. Cesto vytvarujeme do bochníka a dáme piecť do zapekacej misy vystlanej papierom na pečenie. Ostrým nožom bochník narežeme a posypeme múkou. Pečieme v rúre pri 180 stupňoch približne 1 hodinu.

Diskusia

  • sabína
    Odpovedať

    Môžem použiť aj hrubú múku?

    Ďakujem

  • ziona
    Odpovedať

    velmi chutny!

  • Jana
    Odpovedať

    Recept obsahuje jogurt,ktorý je pri histínovej intolerancii zakázaný.

  • Naďa
    Odpovedať

    Výborný, dnes som robila s vodou miesto jogurtu, ale aj tak chutil 🙂

  • Monika
    Odpovedať

    Aj ja som to spravila,chutovo to nebolo zle,ale naozaj ide do toho toľko vody?Lebo mne bolo cesto moc lepkavé a vôbec som to nevedela vytvarovať.